TV Uzaktan Kumanda Çıkışının Gözlenmesi

“TV Uzaktan Kumanda Çıkışının Gözlenmesi” deneyinde kullanılan malzemeler:

1 adet IR Foto-Diyot

1 adet OP-AMP

1 adet 5 µF değerinde kapasitör

1 adet 180 Ω değerinde direnç

1 adet 10 kΩ değerinde direnç

1 adet kırmızı LED

İlk olarak deneyde kullanılan devre elemanlarından “Foto-Diyot”u, ardından da OP-AMP’ı inceleyelim:

Foto-Transistör Çıkışının Diğer Bir Transistör Kullanılarak Yükseltilmesi

“Foto-Transistör Çıkışının Diğer Bir Transistör Kullanılarak Yük-seltilmesi” deneyinde kullanılan malzemeler:

1 adet BPW14 Foto-Transistör

1 adet BC238 Transistör

2 adet 100 Ω değerinde direnç

İlk olarak deneyde kullanılan devre elemanlarından “Foto-Transistör”ü inceleyelim:
Fototransistörler, elektrik akımını ışık ile kontrol eden devre elemanlarıdır. Yani bir anlamda fototransistör; optiksel girişi, ölçüle-bilir ve kullanılabilir elektriksel bir çıkışa dönüştüren “transducer”dır.
Fototransistör, hem üzerine düşen ışıma sonucu akım üretir ve hem de bu akımı kendi içinde yükseltir.

FPGA Board - Spartan

Spartan marka FPGA Board için mini kullanım klavuzu şu şekildedir. Resimlerde numaralandırılan basamaklar adım adım anlatılmıştır.

  1. Jumper'ları iki kere kontrol ediniz, sağlam çalışması için bu adım önemlidir.
  2. İsteğe bağlı VGA görüntü aygıtı bağlama yeri, CRT yada led olabilir...
  3. Kulaklık veya hoparlör takılabilir, isteğe bağlı.
  4. Çalışma pozisyonunda getirmek için SUSPEND olarak ayarlayın.
  5. FPGA board'a AC güç verebileceğinz adaptör takma yeri.
  6. Güç düğmesi
  7. Eğer bir vga görüntüleyicisi taktı iseniz çalışma durumu ile ilgili göstergeler olacaktır.
  8. Rotary veya push button u seçerek çeşitli board fonksiyonlarını seçebilirsiniz.
  9. Klavye bağlanabilir.

FPGA Nedir?

FPGA, Field programmable gate array kelimesinin kısaltılmışı olup manası Alanda programlanabiliri kapı dizileri demektir. Bunun manası, siz FPGA sayesinde dijital fonksiyonların birçoğunu yapabileceğinizdir.

FPGA nın genel çalışma akış sırası:
  • Bilgisayar imkanlarından geniş şekilde faydalanılarak, isterseniz devre şeması çizimi isterseniz yazı metini ile istediğiniz fonksiyonu FPGA ya tanımlayabilirsiniz, seçim sizin.
  • Bilgisayarınıza yükleyeceğiniz FPGA yazılımı ile logij fonksiyonlar yazabilir ve bunu FPGA içine yerleştirebilirsiniz.
  • Kablo ile FPGA e bağlanıpoluşturduğunuz fonksiyon dosyalarını yükleyebilirsiniz.
  • Bu işlemlerin sonun artık FPGA sizin logic fonksiyonunuz gibi davranacaktır...
Unutmadan!:

Engineering Projects - Thesis Resources for Web Sites

In the last year for engineering students presented their final arguments, or do they want to be the source for any project that could have given some examples of web sites.

Computer engineering, Electrical and Electronics Engineering, Electronics and Communication Engineering and various branches of engineering can be a source for the thesis with the hope to benefit from this site ...

Scattering Radiation

Radiographic images are maps of radiation absorption, the highest bone, lungs or the air in the lowest absorption sağlar.Radyoloji expert, the contrast between different tissue types must be brought to the highest level.Because of the scattered radiation from the patient, increasing the contrast makes the complex, as a result, disrupt the quality of the image.

Diagnostic Radiology

Wilhelm Konrad Roentgen, in 1895 he discovered X-rays, medical discoveries and the extensive use in industry did not think so.

Today, X-ray equipment is not without almost any hospital.
Diagnostic radiology, the human body to investigate the structure and function is the use of X-rays.
And a variety of methods used in diagnostic radiology is very simple as it x-ray (radiography), mammography, fluoroscopy and computed tomography can be given as an example.

Röntgen Cihazı : Siemens Axiom Aristos

Dedektörlü alıcı standı
3 boyut destekli kontrol paneli, tüp koruması, kolimatör
Dedektörlü hasta yatağı
Bilgisayar, klavye, fare ve elle şutlama butonu

Ray sistemi
Kaldırma kolonu
X-Işını Tüp Ünitesi
Hasta Ekranı
Kontrol paneli
Tutma kolları
Çok yapraklı kolimatör

Solid State Detector Nedir?

Solid Stade Dedektör(flat dedektör), Gelen x-ışınları sintilatör katmanı denilen bölgede absorbe edilir.Burada x-ışını enerjisi görünür ışığa dönüştürülür.Bu ışık da yüksek şeffaflığa sahip sintilatörden dışarı çıkar ve fotosensörler vasıtasıyla elektrik sinyallerine dönüştürülür.


Radyasyon Saçılması

Radyografik görüntüler radyasyon soğurma haritalarıdır; kemikler en yüksek, akciğerdeki hava da en düşük soğurmayı sağlar.Radyoloji uzmanı, farklı doku türleri arasındaki kontrastı en yüksek düzeye getirmelidir.
Hastadan dolayı saçılan radyasyon, kontrastın artmasını karışık hale getirir, sonuç olarak görüntü kalitesini bozar.

İstenmeyen saçılmayı ortadan kaldırmak için, grid kullanılır.Bu dar ve birbirine yakın yerleştirilmiş ve aralarında düşük soğurma malzemesi olan bir dizi kurşun şeritten oluşur.Yalnızca X-ışını tüpünden görüntü alıcısına (film ya da bir görüntü şiddetlendirici) düz bir hat üzerinde ulaşan radyasyon bu ızgaradan (grid) geçebilir.Grid içinde kurşun olduğundan, üzerine gelen radyasyonu grid oranında zayıflatacaktır.

Kolimasyon Nedir?

Hastadan saçılan radyasyon miktarı X-ışını alan boyutuyla orantılı olduğundan, alan boyutu daima teşhis için gerekli olan minimum düzeye ayarlanmalıdır. Buna kolimasyon denir.

 


 Dikdörtgen ya da dairesel alanlarda genellikle radyasyon geçirmez kolimatörler kullanma yoluyla ışın demetini düzleştirerek (kolime ederek), röntgen muayenesine yardımcı olan personele ulaşan saçılan radyasyonun minimum düzeyde olmasını sağlayabiliriz.

X-ışını Tüpü

X-ışını tüpünün yapım ilkesinde esas olarak içi vakumlanmış bir cam içinde katot ve anod olarak bilinen iki elektrot bulunur.

Katotda, bir ampulünkine benzeyen ısıtılmış bir filaman bulunur.Bu filaman akkorlaşınca, bir elektron bulutu salınır. Anod, genellikle bakır-molibdenyum gibi ısıyı iyi ileten bir alaşımdan yapılmıştır.Anodun sonunda, farklı bir malzemeden genellikle tungstenden yapılmış olan ve x-ışını hedefi olarak adlandırılan bir bölüm bulunur.

Tanısal Radyoloji

Wilhelm Konrad Roentgen, 1895 yılında X-ışınını keşfettiğinde, buluşunun tıp ve sanayide bu denli geniş kapsamlı kullanılacağını düşünmemiştir.

Günümüzde, X-ışını donanımı olmayan hemen hemen hiçbir hastane bulunmamaktadır.
Tanısal radyoloji, insan bedeninin yapısını ve işlevlerini incelemek üzere X-ışınının kullanılmasıdır.
Tanısal radyolojide kullanılan yöntemler çok ve çeşitli olup buna basit olarak röntgen (radyografi), mamografi, floroskopi ve bilgisayarlı tomografi örnek olarak verilebilir.

Radyoaktivite Nedir?

Eğer atom çekirdekleri kendiliğinden bir bozunuma uğruyorlarsa veya birtakım ışınlar yayınlayarak niteliklerini değiştirip bir başka çekirdek durumuna dönüşüyorlarsa bu çekirdeklere radyoaktif çekirdek denir.

SAYISAL RADYOGRAFİNİN EKRAN-FİLM SİSTEMİYLE KARŞILAŞTIRILMASI

Sayısal radyografinin ekran-film sistemlerine göre en büyük üstünlüğü görüntüleri sayısal ortama taşımasıdır. Bunun sonucunda görüntüler çoğaltılabilir. Hızlı bir şekilde iletilebilir ve güvenli bir şekilde depolanabilir. Görüntünün sayısal bilgiye çevrilmesinin en büyük avantajlarından bir tanesi de görüntü işleme olanağının sağlanmasıdır. Böylece tekrar hasta çekimine gerek kalmadan görüntüler üzerinde düzeltme yapılabilir. Ayrıca banyo işleminin ortadan kalkması iş akışını artırır.

SAYISAL DEDEKTÖRLERDE GÖRÜNTÜ KALİTESİNİ BELİRLEYEN FAKTÖRLER

Sayısal Dedektörlerde Görüntü oluşumunda kaliteyi etkileyen faktörler:


Uzaysal Çözünürlük: Uzaysal çözünürlük yüksek kontrastlı cisimlerde belli bir aralıkta ayırt edilebilen noktaların sayısı olarak tanımlanabilir. Uzaysal çözünürlük matris genişliği ve piksel boyutuyla belirlenir ayrıca piksel boyutu uzaysal çözünürlük için sınırlayıcı parametredir. Küçük piksel boyutu ve geniş dedektör alanı uzaysal çözünürlüğü artırır. Dedektöre uygulanan radyasyon dozunun artırılması çözünürlüğü artırmaz çünkü artan radyasyonla saçılma miktarı da artar ve bu uzaysal çözünürlüğü olumsuz etkiler.

SAYISAL RADYOGRAFİDE GÖRÜNTÜNÜN OLUŞUMU

Sayısal radyografide dedektör çıkışı analog elektronik sinyaldir. Çünkü dedektörlerdeki tüm etkileşimler analog sinyal üretimini sağlarlar. Sayısal görüntü oluşumu için bu sinyaller analog-sayısal çeviricide sayısal sinyale çevrilir. Çevrim işleminde analog sinyaller parçalara bölünerek sayısal büyüklükler olarak ifade edilirler. Sonrasında bu büyüklükler. Sayısal ortama uygun binary(ikili) sayılara çevrilir ve kaydedilirler.
 
Eğer bu bilgiler film üzerine kaydedilecekse (Hard Copy) veya sürekli görüntüye çevrilecekse (soft copy) tekrar analog büyüklüklere çevrilirler.

Düzlem-panel Dedektörlerde Piksel Boyutu Azalımı

CR sistemlerin aksine direkt radyografi dedektörleri okuma düzeneği tarafından belirlenen sabit piksel boyutlarına sahiptir. Son teknoloji aktif matris düzeneklerinde tipik piksel boyutları 100-200µm boyutlarındadır. Bu bize Nyquist teoremine göre uzaysal ayırma gücünün 2,5-5 lpmm-1ile sınrlı olduğunu söyler. Bu çözünürlük her ne kadar genel radyografi için yeterli olsa da özel mamografi uygulamaları için daha küçük piksellere ihtiyaç vardır.

Yeni Direkt Çevrim Materyalleri

Düşük Z değerinden dolayı selenyum kristali ideal bir fotoiletken madde değildir. K kenarı enerjisi 13 keV civarındadır ve kütle soğurma katsayısı radyasyon enerjisiyle hızlı bir şekilde azalır. Bu yüzden indirekt çevrim fosforlarıyla karşılaştırıldığında x-ışınlarını aynı etkinlikte soğurmaları için daha kalın üretilmeleri gerekir.

Direkt Düzlem-Panel Dedektörler

Direkt düzlem -panel dedektörler TFT tabakalarının üzerine fotoiletken tabakaların yerleştirilmesiyle elde edilir. Fotoiletken tabakaların bir çok özelliği silikona benzerdir. Ama atom numaraları yüksektir.

Genelde selenyum (Z=34) tercih edilir. Okuma prosedürü indirekt dedektörlerde elektronik yapı olarak aynıdır. Direkt dedektörlerde elektronlar fotoiletken maddelerde üretilir ve sintilatör ekranlar kullanılmaz. Okuma için dedektörün ön tarafındaki ince metal plakaya(elektrot) (-) voltaj uygulanır. Böylece dedektör elemanları elektroda göre (+) voltaja sahip olurlar. X-ışını soğurumu sırasında fotoiletken maddede üretilen elektronlar elektrik alanın etkisiyle devre elemanlarına doğru hareket ederler. Yük birikimi ve ardından okuma işlemi aynı elektronik işlemlerle gerçekleştirilir.

Yapılandırılmış Fosfor Tabakalar

İndirekt düzlem-panel dedektörler x-ışını çevrimi bakımından ekran-film sistemlerine benzerler. Farklı olarak görüntü optik filmler yerine elektronik sensörlerle algılanır. Optik filmler ince olduğu için ışığı iyi geçirirler ve güçlendirici ekranlarla sandviç şeklinde kullanılabilirler. Ama düzlem-panel dedektör tabakaları optik filmlerden daha kalındır ve hassas yapıları nedeniyle de sandviç şeklinde üretilemezler.

Sintilatör tabaka TFT algılayıcı tabakanın bir miktar yukarısındadır. Bu da ışığın küresel yayılması nedeniyle bir miktarının doğrultusundan sapması anlamına gelir. Bu etki görüntüde bulanıklığa neden olur. Bunu engellemek için kolon şeklinde yapılandırılmış fosforlar kullanılır. CsI kristalleri kolon şeklinde büyütülmeye daha müsait olduğu için Gd2O2S kristallerine göre daha çok tercih edilirler. Bu yapıdaki fosfor tabakalar ışık kılavuzları gibi davranırlar ve ışığı güzel bir doğrultuyla TFT tabakalara gönderirler. Yapılandırılmış fosfor tabakalar toz kristallere göre yüksek DQE değerleri sağlarlar.

İndirekt Düzlem-Panel Dedektörler


İndirekt Düzlem-panel dedektörler x-ışınlarındaki radyografik bilgiyi görünür bölge ışınlarına çevirerek okurlar. X-ışınlarını görünü bölge ışınlarına çevirmek için CsI veya Gd2O2S sıkıştırılmlış sintilatör ekranlar kullanılır. İndirekt terimi x-ışınları görünür bölge ışınlarına çevrildiği için kullanılır. İndirekt düzlem-panel dedektörlerin görüntü okuma figürasyonu şekildeki gibidir.

DÜZLEM-PANEL DEDEKTÖRLER

Düzlem-panel dedektörler amorf silikonlar üzerine kurulmuştur. Sistemin fiziksel prensipleri Rowlands ve Yorkston tarafından ortaya konmuştur. Düzlem -panel dedektörlerde görüntüleme tekniği laptop ekranlarındaki teknolojiye benzerdir. Bu bir çok ekran elemanının birbirine bağlanmasını gerektirir. Ama düzlem -panel ekranlarda her ekran elemanının ayrı ayrı bağlantısının kurulması yerine yatay ve dikey mantıksal elemanları birleştiren bir grup kablo kullanılır. Bu sayede 1000x1000 matris boyutundaki görüntü için 1000000 bağlantı yerine 2000 bağlantı yeterli olabilmektedir. Düzlem -panel dedektörlerde tüm ekran elemanlarındaki bilgiler görüntüleme için bilgisayara gönderilir. Düzlem -panel dedektörler hem direkt hem de indirekt çevrim yapan tasarımlara sahiptir.

Sırayla Okuyunuz:

SELENYUM-SİLİNDİR DEDEKTÖRLER

Bu yöntemde fotoiletken (selenyum) içi boş bir silindir kullanılır. Silindir (+) yüzey yüküne sahiptir. X-ışınlarına maruz bırakılan silindir bir yandan da döndürülür. X-ışınları soğrulmasıyla fotoiletken madede üretilen elektronlar yüzey yükünü değiştirir. Bu değişim elektronik sinyal olarak algılanır ve sayısallaştırılır.
Selenyum silindir dedektör

DİREKT RADYOGRAFİ(DR) SİSTEMLERİ

Direkt radyografide x-ışınları fotoiletken maddelerle (genellikle amorf selenyum) elektronlara çevrilip radyografik görüntü oluşmasını sağlarlar. Bu yöntemde okuma işleminin ayrı olarak gerçekleştirilmemesi bu ismi almalarını sağlamıştır. Direkt radyografi sistemleri temel olarak direkt ve indirekt çevrim yapan sistemler olarak iki kısımda incelenebilir. İndirekt çevrim yapan dedektörlerde x-ışınlarını görünür bölge ışınlarına çeviren sintilatörler kullanılırken direkt çevrim yapan dedektörlerde buna ihtiyaç duyulmaz. Bunun yanında direkt radyografi sistemleri görüntü okuma tekniklerine göre düzlem-panel dedektörler ve CCD dedektörler olarak iki temel kısımda incelenir. Bu dedektörler hem direkt hem de indirekt çevrim yapan tasarımlara sahip olabilirler. Direkt radyografi sistemlerini genelde bu iki başlık altında incelemeye çalışacağız.

BİLGİSAYARLI RADYOGRAFİ(CR) SİSTEMLERİ

Bilgisayarlı radyografi sistemleri konvansiyonel ekran-film radyografi sistemlerine benzerdir. Temel farklılık kasetlerin yerine görüntü kaydedici fosfor plakaların kullanılmasıdır. CR sistemlerin temel fiziksel ilkeleri 1980 yılında Rowlands tarafından geliştirilmiştir.

Bilgisayarlı radyografi sistemleri Bromid(Br),Klorin(Cl) ve iyodin(I) gibi farklı halojenleri içeren foton uyarmalı kristaller tabakasına sahiptir. Foton uyarmalı kristaller özel kristaller içerisine (Genelde üreticiler BaFX:Eu+2 (Baryum Florohalid)kristalini kullanırlar. X burada klorin(Cl),Bromid(Br),İyodin(I) veya bunların karışımları olabilir.)fosfor kristallerinin tanecikler şeklinde rastgele katkılanmasıyla elde edilirler. CR sistemlerde sırasıyla x-ışını jeneratörü ve hastadan gelen x-ışınları görüntü kaydedici fosfor plakaya yönlendirilirler. X-ışınları plakadaki kristallerin elektronlarının bir üst seviyeye uyarılmalarını sağlar. Kristale gelen x-ışınları Eu+2 iyotlarıyla etkileşerek Eu+3 iyonları oluşumunu sağlar. Bu olay sonucu meydana gelen hareketli serbest elektronlar F merkezlerinde tuzaklanır ve yarı kararlı tabakada tutulmuş olur. Böylece x-ışını enerjileri plakada kaydedilmiş olur. Bu depolanan enerji kristallerin özelliğine göre 4-5 saat kayıtlı tutulabilir. Ama farklı soğrulma bölgelerindeki enerji farklılıklarının kaybolmaması için okuma işlemi hemen yapılmalı ve kristal fazla bekletilmemelidir.

Mühendislik Projeleri - Bitirme Tezi için Kaynak Web Siteleri

Mühendislik okuyan öğrenciler için son sınıfta sundukları bitirme tezleri ya da yapmak istedikleri herhangi bir proje için kaynak olabilecek web sitelerinden birkaç örnek aşağıda verilmiştir.

Bilgisayar mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik-Haberleşme Mühendisliği ve daha değişik mühendislik dalları için tez kaynağı olabilecek bu sitelerden faydalanmanız dileği ile...

SAYISAL RADYOLOJİ DEDEKTÖRLERİ

                 Günümüzde sayısal görüntüleme teknikleri ekran-film sistemlerinin yerini almaya başlamıştır. Diğer görüntüleme teknikleri CT ve MRI temelinde sayısaldır. Ultrason uygulamaları da 1970’lerde sayısal hale getirilmiştir. Bu yüzden sayısal radyografi dijital görüntülemelerin son aşamasıdır. Radyografide sayısal yönteme erken geçilememesinin en önemli sebebi erken-film sisteminin güzel çalışması ve bir çok uygulamada güzel görüntü kalitesi vermesidir.

FLOROSKOPİK SİSTEMLER

        Floroskopide statik değil hareketli görüntüler elde edilerek dinamik fonksiyonlar gözlenir(yemek borusu, mide, böbrek gibi) İlk floroskopik sistemlerde fosfor ekranlar kullanılıyordu. Bu ekranlarda oluşan ışık görüntüsü devamlı izlenmekteydi. Ekranda oluşan ışık görüntüsünün zayıf olması kontrolün karanlık odalarda yapılmasını gerektiriyordu.

GÖRÜNTÜ GÜÇLENDİRİCİ EKRANLAR

Optik filmlerin direkt olarak x-ışınlarıyla ışınlanması görüntü oluşumu için yeterli olabilir. Ama film kısmında belirtildiği gibi bu x-ışınlarının çok küçük kesri görüntü oluşumunda kullanılır. Bu yüzden kaliteli görüntüler elde etmek için hastanın aşırı derecede ışınlanması gerekebilir. Bu sorunu aşmak için geliştirilen bir yöntem görüntü güçlendirirci ekranlardır. Görüntü güçlendirici ekranlar fosforesans özelliğine sahip(radyasyonla uyarıldıktan kısa bir süre sonra ışık yayan) maddelerden imal edilirler. Bu maddeler x-ışınlarının çok sayıda düşük enerjili görünür bölge ışınlarına çevrilmesini sağlar. Ekranlar taban, yansıtıcı tabaka, fosfor tabaka ve koruyucu tabaka olmak üzere dört kısımdan oluşur.

KONVANSİYONEL (ANALOG) EKRAN-FİLM GÖRÜNTÜLEME SİSTEMLERİ


Konvansiyonel görüntüleme sistemlerinde dedeksiyon ve görüntü oluşumu bir bütündür. Tüm düzenek bir kaset içerisinde muhafaza edilebilir. Ekran-film düzeneği temel olarak görüntünün oluştuğu optik film ve görüntü güçlendirici ekranlardan oluşur.
Optik Filmler: Ekran- film sistemlerinde optik filmler üzerinde görüntünün oluşturulduğu elementlerdir. Optik filmler koruyucu tabaka, taban ve emülsiyon kısımlarından oluşur.
Film Tabanı: Film tabanı filme gerekli olan dayanıklılığı sağlar. Kalınlığı genelde 150µm civarındadır. Film tabanı yapımında sert maddeler tercih edilir. Taban maddesinin banyo işleminden etkilenmemesi ve yanıcı olmaması tercih edilir. Görüntünün iyi gözlenebilmesi için taban maddesi reklendirilebilir.
Emülsiyon: Emülsiyon katmanının kalınlığı 10µm civarındadır. Jelatin ve gümüş halojenür olmak üzere iki kısımdan oluşur. Jelatin maddesi gümüş halojenür kristallerinin emülsiyonda kümelenmeyecek şekilde tutunmasını sağlar. Genelde havyan kemiğinden üretilse de günümüzde kimyasal yapay jelatinler de üretilmektedir.
Emülsiyonun diğer kısmı gümüş halojenür kristalleridir. Gümüş halojenür kristalleri Ag, Br- ve I- iyonlarından oluşur. Gümüş halojenin %90-99 u gümüşbromürden(AgBr) %1-10 u gümüş iyodürden(AgI) oluşur. Gümüş iyodür ilavesi kristalin hassasiyetini artırmak için yapılır. Gümüş halojenler kübik kristallerdir(1-1,5 µm boyutlarında). Emülsiyonun her cm3 ünde 6,3x109  halojen ve her halojende 106-109 gümüş kristali bulunur. Saf kristalin hiçbir duyarlılığı olmayacağı için kristale AgS safsızlıkları ilave edilir. Emülsiyon doğal olarak gama ışınlarına, x-ışınlarına ve görünür bölgenin mavi kısmına duyarlıdır. Emülsiyonun spektral duyarlılığını artırmak için uyarıcı boya maddeleri emülsiyona ilave edilir.

RADYOLOJİ NEDİR? SİSTEMLERİNİN GENEL YAPISI

RADYOLOJİ SİSTEMLERİNİN GENEL YAPISI
X-Işınları: 1895 yılında Wilhem Conrad Rontgen tarafından bulunan X-ışınları yüksek enerjili elektromanyetik dalgalardır. X-ışınları siklotronlarda ve x-ışını tüplerinde üretilirler. Radyolojik uygulamalarda x-ışını tüplerinde üretilen ışınlar kullanılır.  
                               
            X-Işını Tüplerinin Genel Yapısı: X- ışını tüpleri genel olarak (-) yüklü katot, (+) yüklü anot ve katot tarafında termoiyonik elektronların  üretildiği tungsten flamandan oluşurlar. Tungsten flamanda üretilen termoiyonik elektronlar anot-katot arası yüksek gerilim sayesinde hızlandırılıp döner anot hedef maddesine çarptırılırlar. Döner anot olarak seçilen hedef maddesinin yüksek elektron üretim verimine, (yoğunluk ve yüksek atom numarası olarak da ifade edilebilir.) yüksek ısı kapasitesine ve dayanıklılığa sahip olması gerekir. Anot maddesi olarak genelde  %90 tungsten %10 Renyumdan oluşan alaşımlar tercih edilir. Anot maddesinde elektrolar iki şekilde oluşur:

Sayısal Radyografi

Radyografi yöntemlerinin kökeni Wilhem Conrad Rontgen’ in 1895 yılında x-ışınlarını bulmasına kadar dayanır. X-ışınlarını ilk kez görüntülemede kullanan da Rontgen’dir. 1912 den sonra tıp ve endüstride görüntüleme için kullanılmaya başlayan x-ışınları radyografi sistemleri bugün aynı alanlarda çok yaygın bir şekilde  kullanılmaktadır.

Radyografi sistemleri başlangıçtan günümüze çok büyük gelişme göstermiştir. Özellikle bilgisayar ve elektronik teknolojisinin gelişmesi ve de farklı görüntüleme tekniklerinin (CT, BT vb.) geliştirilmesiyle x-ışını radyografisi özellikle tıbbi görüntülemenin vazgeçilmezi olmuştur.

Dijital Entegre Test Devresi - Dijital IC Test

Dijital entegre test devreleri(IC-Integrated Cırcuit), entegre edilmiş devreleri test amaçlı kullanılır. Herhangi bir dijital entegre devresi basit bir şekilde bu aletler tarafından test edilebilir.

Farklı dizayn edilmiş entegre devreleri test etmek için ona uygun test edicilerin seçilmesi verim açısından güzel olur. Mesela Entegre devreler flip-flop, shift register, logic gate türünden test ediciler ile test edilebilir. Yani burada devrenin türüne göre dijital entegre test devresi üstesinden gelmelidir.

Farklı türlere farklı test ediciler kullanılmasından kaçınılmalıdır, çünkü sonuçlar sağlıklı çıkmayabilir, entegre devrenin türüne göre seçilen test ediciler daha güvenilir ve daha sağlıklı sonuçlar verir.

FPGA ' de Dijital Filtre Uygulaması


Hızlı görevlendirme ve kompakt tasarım ilkeleriyle çalışan FPGA(Field Programmable Gate Array - Alanda Programlanabilir Kapı Dizileri) gibi donanım tasarımlarının birçoğu son gelşimiş teknolojileri kullanmakta. Bu serilerde filtreleme işlemi tek bir yonga ile yapılabilmektedir.

20 Tane Cep Telefonu Yüksek Radyasyon Seviyesine Sahip



Cnet sitesindeki araştırmaya göre 20 adet Cep telefonu normal radyasyonun üzerinde radyasyon yayımı yapıyor.

Zararları olduğu bilinen cep telefonları için bu 20 model daha tehlikeli.


Telefonları görmek için tıklayınız.

3G modemler 2010 Yılında 3,5 milyar dolar pazara ulaşacak

In-Stat araştırma şirketine göre, 3. Nesil hücresel Modemlarin pazar payının 2010 yılında 3,5 milyardoları geçmesi bekleniyor.

http://www.eetimes.com/news/design/rss/showArticle.jhtml?articleID=223800168&cid=RSSfeed_eetimes_designRSS

FPGA Dizayn Methodları

Bugünün FPGA kapasitesi 2 yılda bir ve ikiye katlıyoruz zaten 5 milyon eşdeğer ASIC kapısı var. Bu büyüklükte tasarımları ile hızlı akışlar için gereken daha fazla olmamıştı. Aynı zamanda, tasarımcıların hızlı prototip veya FPGA tabanlı panolarında ilk tasarımlarını uygulayarak onların ASIC veya FPGA tasarımları hızlı geribildirim

Mikrodenetleyici PIC 16F877, Özellikleri , PIN yerleşimi ve PIN tanımları PIC16F877

Mühendislik projelerinin birçoğu Mikro Denetleyiciler yardımıyla yapılır. Bunlardan biri olan PIC16F877 nin diyagramı özellikleri ve açıklamaları özet olarak şöyledir:

  • Çalışma hızı: 20 Mhz DC  clock input
  • Sekiz seviyesi derin donanım yığını 
  • Yüksek performanslı RISC CPU 
  • Programlanabilir Kod koruma 

ZAMANLAMA İŞARETLERİNİN ÜRETİLMESİ


ZAMANLAMA İŞARETLERİNİN ÜRETİLMESİ

Büyük sayısal sistemlerde birçok zaman her bölümün aynı saate göre çalışmasına olanak yoktur. Devrenin bir bölümü iki işlem yaparken başka bir bölümünün tek ya da dört işlem yapması gerekebilir. Bu durumda aynı saat işaretinden birkaç tane zamanlama işareti üretilip bu bölümleri sürmesi sağlanır.

JOHNSON SAYICISI


JOHNSON SAYICISI

Döngüsel Sayıcı uygulaması için yazmacı oluşturan flip-flopların çıkışlarını, bilgiyi sırayla düzgün bir biçimde birbirine aktaracak biçimde bağladığımızı belirtmiştik.  Bu durumda eğer N adet FF bağlanıyorsa yazmacın N kadar durumu vardı.  Başka bir deyişle sayıcı N’e kadar sayabiliyordu.  Örneğin N=4 ise  sayıcının 4 durumu vardı ve 0001 – 1000 -0100 - 0010 – 0001 – 1000 ... diye 1 – 8 – 4 – 2 – 1 – 8 ... düzeninde sayıyordu.

Oysa yazmacın son FF’ını ters olarak başa bağlarsak Johnson tipi bir sayıcı elde ederiz:

Sayma Düzenlerinin Bozulması- Doğrudan Sıfırlama veya Dolaylı Sıfırlama


Sayma Düzenlerinin Bozulması

Özel uygulamalar için sayıcıların sayma düzenlerinin bozulması gerekebilir.  Örneğin üç flip-floptan oluşan bir sayıcı normal düzen içinde 000, 001, 010, 011, 100, 101, 110, 111, 000, 001 ... düzeninde sayar.  Oysa biz yalnızca 0 – 5 arasında saymasını istersek. 000, 001, 010, 011, 100, 101, 000, 001, ... düzeninde saymasını sağlamamız gerekecektir.  Bu erken sıfırlamanın da başlıca iki yöntemi vardır: Doğrudan Sıfırlama veya Dolaylı Sıfırlama.

Doğrudan Sıfırlamalı

Örnek olarak 00, 01, 10, 00 ... diye sayan bir sayıcı yapmak isteyelim.  İki adet JK tipi FF kullanmaya karar verir ve JK FF’ın işlevsel tablosunu düşünürsek:

Eşzamanlı Sayıcılar


Eşzamanlı Sayıcılar

Eşzamanlı olmayan sayıcıların en önemli sakıncası FF’lardaki gecikmelerin birikmesi ve özellikle yüksek hızlarda ve büyük sayıcılarda etkili olmasıdır.  Yukarıda çizdiğimiz çıkış eğrilerinde FF’lardaki gecikme göz önüne alınınca bu durum görülebilir:

SAYICILAR ve YAZMAÇLAR Eşzamanlı Olmayan Sayıcılar

SAYICILAR ve YAZMAÇLAR


Flip-Flop’lar özel biçimlerde birbirine bağlanarak sayıcı (counter) ve yazmaç (register) elde edilir.  Bu bölümde önce sayıcılar, ardından yazmaçlar incelenecektir.

Sayıcılar çok çeşitli biçimlerde sınıflanabilirse de en azından Eşzamanlı (synchronous) olan ve Eşzamanlı Olmayan (asynchronous) olarak iki ana grupta toplanabilir.

Eşzamanlı Olmayan Sayıcılar

Aşağıdaki şekildeki bütün FF’ların J ve K girişleri 1’e bağlanmıştır.  Bu durumda aldıkları her saat darbesiyle konum değiştirecek biçimdedirler.  Ayrıca birinci FF’ın Q çıkışı ikincinin saat girişine; ikincinin çıkışı üçüncünün saat girişine … bağlanmıştır.

Yangın Algılama Ve Yönlendirme Cihazı - SENSOR NETWORK


PROJE AMACI
Sensor Network teknolojisi ile acil durumlarda yangın söndürme ve yönlendirme.

Projenin Adı
Yangın söndürme ve yönlendirme cihazı
Proje Konusu
Sensor Network teknolojisi ile yangın söndürme sensörü ve acil durumlarda yönlendirme yapacak sistem tasarlama

Proje Takımı

Lider:                                                                     
Araştırma- Geliştirme [AR-GE]:             
Tasarımı:                                                       
Gereksinim analizi:                                          
Test:                                                                      

Proje Kısa Tanımı
Gerçekleştireceğimiz sistem, büyük yaşam alanlarında bilinen yangın söndürme sensörleri ile birlikte kurulacak olan sensör network sayesinde yangın anında kaçmaya müsait olan yollara ve çıkış kapılarına insanları yönlendirecek işaretçiler koyarak yangın anında en hızlı ve güvenilir bir şekilde binayı terk ettirmeyi hedeflemektedir.
Proje Takvimi
9 Ekim              - Proje Belirlenmesi
16 Ekim                            - Proje Planı
30 Ekim              - Gerekli ihtiyaçların belirlenmesi ve görev dağılımı
20 Kasım              - Sistemin Dizaynı
27 Kasım              - Test Tanımlama
11 Aralık              - Test sonuçları ve detaylı analizi

Seri - Paralel RL Devreleri


Seri RL Devreleri
İndüktiv Reaktans
XL=2πfL
Sinüs dalgası gibi dairesel bir hareket oluşturur buda  2π’ye eşittir.
f: frekanstır. Frekans yükseldikçe yüksek oranda akım değişimi meydana getirir ve buda yüksek bir reakstan oluşturu.
L: indüktanstır. İndüklenmiş voltajın birim miktarı olarak hesaplanır.
XL: indüktiv reaktanstır. Frekans ve indüktansla doğru orantılıdır.
  
Empedans
Bir önceki bölümde indüktör üzerindeki akım ve voltajın 90 derecelik faz farkıyla hareket ettiğini gördük. Bu 90 derecelik faz farkı fiziksel olarak incelendiğinde indüktör üzerinde birbirine dik iki vektörün varlığını gösterir.

İndüktör


İndüktörün yapısı çok basittir. Silindir şeklinde bir çekirdeğin etrafına sarılan iletken bir telle oluşturulur. İndüktöre değişen akım uygulandığında indüktör bir indüklenmiş voltaj üretir. Buna indüktans denir. Sembolü L’dir. Birimi Henry’dir.
L=ELd idt
EL indüktör üzerindeki voltaj.
Di Saniyede değişen akım miktarını göstermektedir.
DC Devrelerde İndüktör

RL FİLTRELERİ - indüktans



RL filtreli devreler indüktörden ve dirençten yapılırlar ve belirli aralıklarda frekanslarda filtreleme yaparak diğerlerinin geçmesini sağlar.
RL Filtreli Devreler
RL devreler  fonksiyonlarına göre sınıflandırılırlar.
Ø      Alçak frekans geçirimli devreler düşük frekansa izin verirken yüksek frekansları tamamen engeller  yada zayıflatırlar.
Ø      Yüksek frekans geçirimli devreler ise yüksek frekansa izin verirken düşük frekansı tamamen engellerler.
Filtrede Araç Seçimi

Frekans Counter

Bazen hatalı devre elemanları bulunmaya çalışılırken çok karışık devre hesaplamaları yapmak gerekir. Dalga şekli analizleri bir osiloskopla yapılabilir diğer bir önemli hesaplama ile frekans hesaplamadır. Devreyi tam olarak analiz edebilmek için gözlenen sinyalin frekansı tam olarak hesaplanmalıdır. İşte bu hassas frekans hesaplamasını gerçekleştiren alet frekans counter’dır. Frekans Counter’ın dört ana fonksiyonu vardır:
Ø  Frekans(f): Bir saniyede yapılan tam döngülerin sayısıdır.
Ø  Periyot(T): Bir döngünün tamamlanma süresidir.(1/f)

Function Generator - Fankşın jeneratör- Fonksiyon Jeneratörü

Function Generator’e giriş
 Function Generator herhangi bir sinyal üretecinde bulunmayan çok farklı türde fonksiyonların üretilmesini sağlar. Function Generator iki ye ayrılır.  Ana(Main) Generator ve modülasyon Generator.
Ø  Main Generator:  Ana generatorün iki çıkışı vardır. Ana sinyal çıkışı ve sinc çıkışı. Ana sinyal çıkışı sinus, kare  ve üçgen dalga çıkışını almamızı sağlarken sinc çıkışı sinc fonksiyonu şeklinde dalga almamızı sağlar. Her iki çıkışda BNC bağlantılar yardımıyla kontrol edilir.

Osiloskop

Osiloskopa Giriş
Osiloskop dört ana bölümden oluşur.
Ø  Display bölümü
Ø  Yatay bölümü
Ø  Dikey bölümü
Ø  Güç

1.Display Bölümü

Bu bölümde Display(görüntü) Ekranı kanal 1(ch1) ve kanal 2(ch2)ye uygulanan sinyali dalga şeklinde görmemizi sağlar. Yatay ve dikey sıralanmış karelerden oluşur. Yatay kareler periyot hesaplamalarında, dikey kareler genlik hesaplamalarında kullanılır.

Bir Proje nasıl hazırlanır? Proje Planı



PROJECT DESCRIPTIONS

1.      PROJECT PROPOSAL

Project Name                        
Subject                                  
Team Members and Roles     
Short Description                  
Project Type (Application / Simulation / Research / Survey / Prototype)
Deliverable Items                  
Schedule                               
Estimated Budget                 
Efforts Needed                     

2.      PROJECT PLAN

Lineer sistem analizi


Soru
a)             Periyodu T olan bir kare dalganın farklı aralıklar için fourier serisi katsayılarını (akve x(t) değerlerini matlab yardımıyla hesaplayınız .
b)             (t-ak) ve (t-x(t)) grafiklerini matlab yardımıyla çizdiriniz.


C:\Documents and Settings\ddmcck\Desktop\untitled.bmp
Cevap )
a)
x(t)              =      1   ;    -T/4<t
                  -1   ;     T/4<3T/4
Grafik – 1 deki gibi bir T=4sn olan çift simetrik bir kare dalgayı inceleyerek ak katsayılarını ve istenilen aralıklardaki x(t) değerleri hesaplanacaktır.     

Etiketler

3G 7-segment 7805 7812 Amplifier Analiz Analog iletişim Arduino AVR Axiom Aristos baskı devre Bellek Beslemeli Kenetleyici Biased Limiters Bird Strike Biyomedikal blog butterworth CCD dedektörler Cep Telefonu CMOS Common Base Amplifier Çarpma DAC0800 DC Motor Decoder Dedektör deney deney timer Devre Diode Clampers Diode Limiters Direnç Diyot Diyot kenetleyici devreler Diyot Limiter DO-178B Doğrudan Sıfırlamalı Doğrultucular Dolaylı Sıfırlamalı Döngüsel Sayıcılar Düzlem-Panel Dedektörler Elektrik Elektronik Projeler Entegre Devreler Fiber Optik filtreler flipflop Flora foruier serileri Fototransistör fourier dönüşümü FPGA Frekans Counter Function Generato gereksinim analizi Görüntü görünür ışığa dönüştürme GP810 GPS Grid Güç Ölçümleri Half-wave Rectifiers indüktör infrared fotodiyot JOHNSON SAYICISI kalite Kalite Standartları kapasitör karanlık algılayıcı Kaymalı Yazmaç Kenetleme Devreleri Kenetleyiciler Kırpıcılar Kolimasyon Laser Darbelerinin Algılanması Laser Darbelerinin Oluşumu Laser Diyod ldr led lineer sistem analizi lm324 LM358 lm555 timer lm741 MATLAB matlab çizim matlab kodları Maximite Mikrodenetleyiciler Mirocontroller MSP430 Mühendis Staj Mühendislik OP-AMP Optik Film Optik-Fiber Zayıflama Ölçümleri opto-coupler osilatör Osiloskop Paralel – Seri Dönüşüm paralel devreler PIC PIC16F877 PIC16F877A PIC16F886 PIC32MX Plaka Okuma PLC Proje pwm Radiology Radyasyon Radyoaktivite Radyografi Radyoloji Rectifiers Register RFID RL devreleri RL FİLTRELERİ RLC Filtre Robot Robotics röntgen Röntgen Cihazları sayıcılar Sayısal Dedektör Sayısal iletişim Selenyum Dedektör sensor network sensör seri devreler seven-segment sıcak ayna sistem mühendisliği soğuk ayna Solid State Staj svf Swot Analizi Tam Dalga Doğrultucu temel AC devre temel DC devre termistör Test Tez transistor Transistör Bacaklarının Testi transistör yükseltgeç ULN2803 Ultrason Video Kodlama volt Wireless X-ışını Yarım Dalga Doğrultucuları yazmaçlar Yüz tanıma