Common Base Amplifier Çalışma Prensibi

Common Base Amplifier devrelerinde giriş sinyali emitter ile base arasına uygulanıp çıkış sinyali ise base ile collector arasından alınır. İşte base, devrenin hem girişi hem de çıkışı için ortak olduğundan bu tür devrelere “Common Base Amplifier” denmektedir.
Common Base Amplifier devresi Sekil4

Şekil 4’te görülen Common Base Amplifier devresinde V1, base-emitter eklemleri için ileri kutuplamayı; V2, base-collector eklemleri için ters kutuplamayı; V3, AC giriş sinyalini; R1, üzerinden çıkış sinyalini almamızı sağlayan collector yük direncini ve C1 ise çıkış sinyalindeki AC değişimlerini elde etmemizi sağlayan kapasitörü temsil etmektedir.


Şekil 4’teki devreye AC sinyali uygulanmadan önce devre üzerinden belli miktarda emitter akımı geçmektedir (Bkz. Şekil 1). Common Base konfigürasyonunda bahsedildiği gibi devredeki emitter akımı, yaklaşık olarak collector akımına eşittir. Dolayısıyla akım kazancı 1’dir. O halde emitter akımı collector akımına eşit olduğuna göre bu collector akımı R1 yük direnci üzerinde bir voltaj düşümü yaratmıştır. Bu durumda transistörün emitter ve collector uçları arasındaki potansiyel farkı olan collector voltajı

 (**)


bağıntısı ile görülmektedir.


Şekil 4’teki devrenin girişine, Şekil 5’te görülen AC sinyalini uygulayalım: 
Common Base Amplifier Devresi Osiloskopundan Ölçülen Giriş Sinyali şekil 5

Devrenin girişine uygulanan giriş sinyalinin pozitif alternansı ile V1 kaynağı, devreye uygulanan ileri kutuplama voltajını artırmıştır. Giriş direncini de düşünecek olursak kutuplama voltajı, emitter akımının değerini belli bir miktar arttırmıştır. Emitter akımında görülen artış, collector akımında da aynı miktarda görülmüştür. Çıkış direnci, R1 yük direnci ile paralel olduğundan ve akım düşük dirençli yolu tercih edeceğinden çıkış direnci ihmal edilebilir. O halde, collector akımının artması R1 yük direncinin uçları arasındaki potansiyel farkın daha da artmasına sebep olmuştur. (**) denklemine bakacak olursak, negatif değerdeki VC sabit iken R1 yük direnci üzerindeki voltaj (negatif) artarsa VC collector voltajı da (negatif) artar. İşte Şekil 6’daki grafiğin pozitif alternansında görülen collector voltajındaki bu değişim, Şekil 4’teki devrenin çıkış sinyalidir.

Devrenin girişine uygulanan giriş sinyalinin negatif alternansı ile V1 kaynağı birbirleriyle ters bağlandığından dolayı, bu kaynaklar devreye uygulanan ileri kutuplama voltajını azaltmıştır. Azalan kutuplama voltajı, emitter akımının değerini belli bir miktar azaltmıştır. Emitter akımında görülen azalma, collector akımında da aynı miktarda görülmüştür. Bu durumda collector akımının azalması R1 yük direncinin uçları arasındaki potansiyel farkın azalmasına sebep olmuştur. Yine (**) denklemine bakacak olursak, negatif değerdeki VC sabit iken R1 yük direnci üzerindeki voltaj (negatif) azalırsa VC collector voltajı da (negatif) azalır. İşte Şekil 6’daki grafiğin negatif alternansında görülen collector voltajındaki bu değişim, Şekil 4’teki devrenin çıkış sinyalidir.

Common Base Amplifier Devresi Osiloskopundan Ölçülen çıkış Sinyali  şekil 6
Şekil 5 ile Şekil 6’ya baktığımızda iki sonuç göze çarpmaktadır:

  • Common Base Amplifier devrelerindeki voltaj kazancı oldukça yüksektir:




  • Common Base Amplifier devrelerinde, giriş sinyali ile çıkış sinyali aynı fazdadırlar (Bkz. Şekil 7).

Common Base Amplifier Devresindeki  Giriş  ve Çıkış  Sinyalleri Aynı Fazdadır. Şekil 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Etiketler

3G 7-segment 7805 7812 Amplifier Analiz Analog iletişim Arduino AVR Axiom Aristos baskı devre Bellek Beslemeli Kenetleyici Biased Limiters Bird Strike Biyomedikal blog butterworth CCD dedektörler Cep Telefonu CMOS Common Base Amplifier Çarpma DAC0800 DC Motor Decoder Dedektör deney deney timer Devre Diode Clampers Diode Limiters Direnç Diyot Diyot kenetleyici devreler Diyot Limiter DO-178B Doğrudan Sıfırlamalı Doğrultucular Dolaylı Sıfırlamalı Döngüsel Sayıcılar Düzlem-Panel Dedektörler Elektrik Elektronik Projeler Entegre Devreler Fiber Optik filtreler flipflop Flora foruier serileri Fototransistör fourier dönüşümü FPGA Frekans Counter Function Generato gereksinim analizi Görüntü görünür ışığa dönüştürme GP810 GPS Grid Güç Ölçümleri Half-wave Rectifiers indüktör infrared fotodiyot JOHNSON SAYICISI kalite Kalite Standartları kapasitör karanlık algılayıcı Kaymalı Yazmaç Kenetleme Devreleri Kenetleyiciler Kırpıcılar Kolimasyon Laser Darbelerinin Algılanması Laser Darbelerinin Oluşumu Laser Diyod ldr led lineer sistem analizi lm324 LM358 lm555 timer lm741 MATLAB matlab çizim matlab kodları Maximite Mikrodenetleyiciler Mirocontroller MSP430 Mühendis Staj Mühendislik OP-AMP Optik Film Optik-Fiber Zayıflama Ölçümleri opto-coupler osilatör Osiloskop Paralel – Seri Dönüşüm paralel devreler PIC PIC16F877 PIC16F877A PIC16F886 PIC32MX Plaka Okuma PLC Proje pwm Radiology Radyasyon Radyoaktivite Radyografi Radyoloji Rectifiers Register RFID RL devreleri RL FİLTRELERİ RLC Filtre Robot Robotics röntgen Röntgen Cihazları sayıcılar Sayısal Dedektör Sayısal iletişim Selenyum Dedektör sensor network sensör seri devreler seven-segment sıcak ayna sistem mühendisliği soğuk ayna Solid State Staj svf Swot Analizi Tam Dalga Doğrultucu temel AC devre temel DC devre termistör Test Tez transistor Transistör Bacaklarının Testi transistör yükseltgeç ULN2803 Ultrason Video Kodlama volt Wireless X-ışını Yarım Dalga Doğrultucuları yazmaçlar Yüz tanıma