4 Bitlik Çarpma tasarım ve simulasyonu

4 bitlik çarpıcı  yazısının devamıdır....

TASARIM ve SİMÜLASYON
Similasyon aşamasında değişik programlar kullanılmıştır. Bunların en önemlileri MultiSim, Proteus, DipTrace ‘ dir. Değişik programların kullanımı sayesinde programlar arasında kıyaslama yapmak ve hangi programın gerçek hayata daha yakın işlemler gerçekleştirdiğini görmek mümkün olmuştur. Similasyon kısmı da iki bölümden oluşmaktadır. İlk olarak , projenin asıl amacı olan iki tane 4 bitlik sayının çarpımını gerçekleştiren devre oluşturulmuştur.


İlk tasarımda toplayıcı olarak 7482 full adder kullanılmıştır. Bu devre istenilen işlemi doğru olarak yerine getirmektedir fakat devrenin fiziksel ortamda yapılması aşamasında bu tasarımdaki devre yollarının çok karışık ve sayıca çok olması bu işlemi çok zorlaştırmıştır.


Bu devreyi basmak için çift taraflı kart kullanımı kaçınılmaz olmuştur fakat imkanlar bu basım tekniği karşılamamaktadır.

Bu nedenle tasarım iyileştirmeye çalışılmıştır. Yapılan araştırmalarda “ HD74LS83A 4-Bit Binary Full Adders “ devre elemanı ile aynı işlemlerin daha az sayıda entegre ve daha az karmaşık devre yollarıyla yapılabileceği görülmüş ve tasarım bu yönde değiştirlmiştir. Bu entegre sayesinde sadece 3 tane toplayıcı ile aynı işlemler gerçekleştirilmiştir.
DipTrace

Tasarım ikinci kısmı çarpım sonucu elde edilen 8 bitlik verinin 7 segmente aktarılmasıdır. Similasyon ortamında BCD Decoder adlı entegre ile bu işlem çok kolay bir şekilde yapılmaktadır fakat fiziksel ortamda bu entegre bulunamadığı için değişik çözüm yolları araştırlımışıtır. En pratik çözüm ise pic kullanımıdır. Yöntem seçildikten sonra pic kullanımıyla ilgili araştırma kısmı başlamıştır ve yapılması istenilen işlem için en pratik çözüm yolu aranmıştır. Pic in çalışması için öncelikle verimli bir kodun yazılması gerekmektedir.


devamı gelecek....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Etiketler

3G 7-segment 7805 7812 Amplifier Analiz Analog iletişim Arduino AVR Axiom Aristos baskı devre Bellek Beslemeli Kenetleyici Biased Limiters Bird Strike Biyomedikal blog butterworth CCD dedektörler Cep Telefonu CMOS Common Base Amplifier Çarpma DAC0800 DC Motor Decoder Dedektör deney deney timer Devre Diode Clampers Diode Limiters Direnç Diyot Diyot kenetleyici devreler Diyot Limiter DO-178B Doğrudan Sıfırlamalı Doğrultucular Dolaylı Sıfırlamalı Döngüsel Sayıcılar Düzlem-Panel Dedektörler Elektrik Elektronik Projeler Entegre Devreler Fiber Optik filtreler flipflop Flora foruier serileri Fototransistör fourier dönüşümü FPGA Frekans Counter Function Generato gereksinim analizi Görüntü görünür ışığa dönüştürme GP810 GPS Grid Güç Ölçümleri Half-wave Rectifiers indüktör infrared fotodiyot JOHNSON SAYICISI kalite Kalite Standartları kapasitör karanlık algılayıcı Kaymalı Yazmaç Kenetleme Devreleri Kenetleyiciler Kırpıcılar Kolimasyon Laser Darbelerinin Algılanması Laser Darbelerinin Oluşumu Laser Diyod ldr led lineer sistem analizi lm324 LM358 lm555 timer lm741 MATLAB matlab çizim matlab kodları Maximite Mikrodenetleyiciler Mirocontroller MSP430 Mühendis Staj Mühendislik OP-AMP Optik Film Optik-Fiber Zayıflama Ölçümleri opto-coupler osilatör Osiloskop Paralel – Seri Dönüşüm paralel devreler PIC PIC16F877 PIC16F877A PIC16F886 PIC32MX Plaka Okuma PLC Proje pwm Radiology Radyasyon Radyoaktivite Radyografi Radyoloji Rectifiers Register RFID RL devreleri RL FİLTRELERİ RLC Filtre Robot Robotics röntgen Röntgen Cihazları sayıcılar Sayısal Dedektör Sayısal iletişim Selenyum Dedektör sensor network sensör seri devreler seven-segment sıcak ayna sistem mühendisliği soğuk ayna Solid State Staj svf Swot Analizi Tam Dalga Doğrultucu temel AC devre temel DC devre termistör Test Tez transistor Transistör Bacaklarının Testi transistör yükseltgeç ULN2803 Ultrason Video Kodlama volt Wireless X-ışını Yarım Dalga Doğrultucuları yazmaçlar Yüz tanıma