Pozitif Yarım Dalga Doğrultucular ( Positive Half-Wave Rectifiers)

Adından da anlaşılacağı üzere pozitif yarım dalga doğrultucular, giriş sinyalinin sadece pozitif alternansının yük direnci üzerinde görülmesine yardımcı olur.
Pozitif Yarım Dalga Doğrultucu Şekil 1


Yarım dalga doğrultucuları

“Half-Wave Rectifier” yani yarım dalga doğrultucular, diyodun ileri ve ters kutuplama özelliğinden yararlanarak, giriş sinyalinin sadece pozitif ya da sadece negatif alternansını yük direncinin uçları arasında görülmesine, böylece pozitif ya da negatif DC sinyalinin elde edilmesine yardımcı olur. Yarım dalga doğrultucuların çeşitlerinin ayrıntılı incelemesi sonraki yazılarda gelecekdir.

Common Base Amplifier Devrelerinin Güç Kazancı

Common Base Amplifier devrelerinde güç kazancı pek fazla değildir, çünkü bu tür devrelerde akım kazancı yaklaşık olarak 1’dir.

Common Base Amplifier Çalışma Prensibi

Common Base Amplifier devrelerinde giriş sinyali emitter ile base arasına uygulanıp çıkış sinyali ise base ile collector arasından alınır. İşte base, devrenin hem girişi hem de çıkışı için ortak olduğundan bu tür devrelere “Common Base Amplifier” denmektedir.
Common Base Amplifier devresi Sekil4

Şekil 4’te görülen Common Base Amplifier devresinde V1, base-emitter eklemleri için ileri kutuplamayı; V2, base-collector eklemleri için ters kutuplamayı; V3, AC giriş sinyalini; R1, üzerinden çıkış sinyalini almamızı sağlayan collector yük direncini ve C1 ise çıkış sinyalindeki AC değişimlerini elde etmemizi sağlayan kapasitörü temsil etmektedir.

Common Base Amplifier Base Direnci

Transistörün base bölgesindeki direnci olan base direncinin değeri yaklaşık olarak 400Ω civarındadır.

Base direnci üzerinden geçen base akımı, emitter akımı ile karşılaştırıldığında base akımının daha düşük değerde olduğu görülmektedir.

Common Base Amplifier devrelerinin giriş ve çıkış direnci kavramları  bu kadar....

Common Base Amplifier Collector Direnci

Collector direnci, base-collector eklemleri arasındaki ters kutuplamadan kaynaklanan direnci temsil etmektedir. Ters kutuplamadan dolayı oldukça yüksek değerdedir. Common Base Amplifier devrelerinde çıkış sinyali, bu yüksek değerde olan collector direnci ile collector direncine paralel olan collector yük direnci üzerinden alınır. Bu iki paralel dirençlerden collector direnci, collector yük direncine göre çok daha yüksek değerde olduğundan dolayı, collector direncini çıkış sinyali hesaplarında ihmal edebiliriz.

Common Base Amplifier Emitter AC Direnci

Emitter AC direnci, base-emitter eklemleri arasındaki ileri kutuplamanın AC sinyaline gösterdiği direnci temsil etmektedir. İleri kutuplamadan dolayı bu direnç değeri çok düşük bir değerdedir.

Emitter AC Direncinin değeri, devre üzerinden geçen emitter akımının değerine ve kutuplama voltajına bağlı olarak değişir. IE, DC emitter akımını gösterirken emitter AC direnci aşağıdaki bağıntı ile hesaplanabilir:

Common Base Amplifier İçin Giriş-Çıkış Direnci

Giriş Direnci: Sinyal üreten kaynakların, devre girişine uygulandıkları sırada karşılaştıkları dirence denir.
Çıkış Direnci: Sinyal üreten kaynakların, devre girişine uygulanmaları sonucunda, devrede elde edilen çıkış sinyalinin karşılaştığı dirence denir.

Transistörlerde üç çeşit direnç vardır (Bkz. Şekil 3). Bunlar:

Common Base Amplifier Konfigürasyonu

Small signal amplifier devrelerinde, devreye uygulanan giriş sinyali, transistöre uygulanan DC kutuplamasına göre çok daha azdır. Bu tür devreler, giriş sinyalinin biçimini değiştirmeden çıkış sinyalini yükseltirler, ayrıca da transistörün lineer karakterisitiği çerçevesinde çalışırlar. Bu yüzden de small signal amplifier’lara lineer amplifier da denmektedir. İşte, bu yazıda bir tür small signal amplifier (lineer amplifier) olan Common Base Amplifier devrelerinin çalışma prensibini, devre çizim ve simülasyon programı olan Multisim ile inceleyeceğiz.

Etiketler

3G 7-segment 7805 7812 Amplifier Analiz Analog iletişim Arduino AVR Axiom Aristos baskı devre Bellek Beslemeli Kenetleyici Biased Limiters Bird Strike Biyomedikal blog butterworth CCD dedektörler Cep Telefonu CMOS Common Base Amplifier Çarpma DAC0800 DC Motor Decoder Dedektör deney deney timer Devre Diode Clampers Diode Limiters Direnç Diyot Diyot kenetleyici devreler Diyot Limiter DO-178B Doğrudan Sıfırlamalı Doğrultucular Dolaylı Sıfırlamalı Döngüsel Sayıcılar Düzlem-Panel Dedektörler Elektrik Elektronik Projeler Entegre Devreler Fiber Optik filtreler flipflop Flora foruier serileri Fototransistör fourier dönüşümü FPGA Frekans Counter Function Generato gereksinim analizi Görüntü görünür ışığa dönüştürme GP810 GPS Grid Güç Ölçümleri Half-wave Rectifiers indüktör infrared fotodiyot JOHNSON SAYICISI kalite Kalite Standartları kapasitör karanlık algılayıcı Kaymalı Yazmaç Kenetleme Devreleri Kenetleyiciler Kırpıcılar Kolimasyon Laser Darbelerinin Algılanması Laser Darbelerinin Oluşumu Laser Diyod ldr led lineer sistem analizi lm324 LM358 lm555 timer lm741 MATLAB matlab çizim matlab kodları Maximite Mikrodenetleyiciler Mirocontroller MSP430 Mühendis Staj Mühendislik OP-AMP Optik Film Optik-Fiber Zayıflama Ölçümleri opto-coupler osilatör Osiloskop Paralel – Seri Dönüşüm paralel devreler PIC PIC16F877 PIC16F877A PIC16F886 PIC32MX Plaka Okuma PLC Proje pwm Radiology Radyasyon Radyoaktivite Radyografi Radyoloji Rectifiers Register RFID RL devreleri RL FİLTRELERİ RLC Filtre Robot Robotics röntgen Röntgen Cihazları sayıcılar Sayısal Dedektör Sayısal iletişim Selenyum Dedektör sensor network sensör seri devreler seven-segment sıcak ayna sistem mühendisliği soğuk ayna Solid State Staj svf Swot Analizi Tam Dalga Doğrultucu temel AC devre temel DC devre termistör Test Tez transistor Transistör Bacaklarının Testi transistör yükseltgeç ULN2803 Ultrason Video Kodlama volt Wireless X-ışını Yarım Dalga Doğrultucuları yazmaçlar Yüz tanıma