Proje hazırlama esasları proje raporu, hesaplamalar, planlar, keşifler ve ekler alt başlıkları altında gruplandırılarak verilmiştir.
1.1 PROJE RAPORU
1.1.1 Açıklamalar
Tesisin yapımı ile ilgili genel açıklayıcı bilgiler ihtiva edecektir.
Genel tanıtım: Elektrik Projesi yapılan tesisin kısa tanıtımı yapılacaktır.
Projenin amacı: Elektrik tesisinin yapılmasının gerekçesi yazılacaktır.
Enerji temini ve güç tesisatı: Enerji verecek kuruluştan yüklenici tarafından alınacak olan Enerji Müsaade Yazısına göre: OG veya AG’den enerjinin alım yeri, Enerji nakil hattının tipi (kablo/ havai hat), OG modüler hücre, trafo, Ana Pano ve dağıtım panolarının beslemeleri hakkında bilgiler verilecektir.
Enerji ölçüm sistemi: Enerji ölçümünün AG’den mi OG’den mi yapılacağı ve/veya elektrik sayaçlarının nerelere konacağı ile ilgili bilgiler verilecektir.
Yedek güç kaynağı (Dizel jeneratör): Jeneratör seçimi yapılıp yapılmadığı, seçim kriterlerinin ne olduğu, hangi tip jeneratör seçildiği (harici/dahili/ ses yalıtımlı/seyyar vb), nereye yerleştirileceği ile ilgili bilgiler verilecektir.
Kuvvet kontrol sistemleri: Tesiste kullanılan her türlü kumanda ve kontrol sisteminin çalışma prensipleri hakkında özet bilgiler içerecektir. Örneğin: Depolar, Terfi merkezleri, Şebeke ve bunlara bağlı Enstrüman cihazları ile uzaktan kontrol ve otomasyon, güvenlik otomasyonu, PLC/RTU, SCADA uygulamaları, Akıllı bina sistemleri, Uzaktan kontrol ve otomasyon için Telsiz/GSM/ İnternet haberleşmesi, vs. yapım kriterleri ile ilgili bilgiler verilecektir.
Acil durum Aydınlatması ve yönlendirmesi: Elektrik kesilmeleri anında acil durum aydınlatmasının yapılıp yapılmayacağı, yapılacaksa özellikleri, acil durum aydınlatma ve/veya yönlendirme aydınlatmalarının yapılacağı yerler ile ilgili bilgiler verilecektir.
Yıldırımdan korunma tesisi: Yıldırımdan korunma ile ilgili önlem alınıp alınmayacağı, alınacak ise hesaplamaları, montaj yeri, paratoner tipi vb. ile ilgili bilgiler verilecektir.
Yangından korunma sistemi: Yangından korunma ile ilgili önlemler alınıp alınmayacağı, alınacak ise yangından koruma tesisinin yapım kıstasları ile ilgili, santral tipi, alarm sensörleri, uyarıların konacağı yerler vb. ile ilgili bilgiler verilecektir.
İç tesisat, Zayıf akım tesisi: Tesiste Telefon, Data, TV, seslendirme, anons vb. gibi zayıf akım tesisatları bulunacak ise yapım kıstasları ile ilgili bilgiler (Örneğin: Kullanılacak santral tipleri, kesintisiz güç kaynakları, kablo tip kesit ve adetleri, konulacağı yerler, çalışma prensipleri vb.) verilecektir.
Çevre aydınlatması: Çevre aydınlatması yapılacaksa hesaplamaları, armatür ve direk seçimleri topraklaması, kumandasının otomatik olup olmayacağı vb. yapım kıstasları ile ilgili bilgiler verilecektir.
1.1.2 Hesaplamalar
Elektrik güç ihtiyacı hesabı: Tesisin kurulu gücü, talep gücü ve varsa trafo gücü hesabı yapılacak, pano yükleme cetvelleri hazırlanacaktır. İşletmenin ömrü, talep gücü ve müstakbeldeki (en az 10 yıllık) güç artışları da dikkate alınarak trafo seçimi yapılacaktır. Trafo seçilirken kompanzasyon çalışmaz iken çekilen güce göre hesap yapılacaktır. Trafo ve ana panonun yeri seçilirken kablo metrajının ve gerilim düşümlerinin en az olacağı şekilde tüketim merkezine yakın olmasına dikkat edilecektir.
Dizel Jeneratör (Yedek güç kaynağı) güç hesabı: İdarece aksi bildirilmedikçe tesisin ihtiyacını karşılayacak güçte jeneratör için hesaplamalar yapılacaktır. Jeneratör hesaplamaları ile ilgili ayrıntılar planlar kısmında verilmiştir.
Reaktif güç kompanzasyonu hesabı: Tesisin Cosφ değerini 1,00 yapacak ve tam otomatik çalışacak şekilde kompanzasyon hesapları yapılacaktır. Kompanzasyon hesaplamaları ile ilgili ayrıntılar planlar kısmında verilmiştir.
Gerilim düşümü ve güç kaybı hesapları: Güç ve kolon tesisatlarında kullanılan tüm kablo ve baraların, Aydınlatma ve priz tesisatındaki kritik hatların gerilim düşümü hesapları ve kablo, iletken ve baraların akım taşıma hesapları yapılarak tablolar halinde verilecektir. (Kablo seçim ve hesap tabloları)
Kısa devre hesapları: Kısa devre hesapları yapılarak işletmede bulunan ve kısa devreden etkilenecek cihazların kısa devre akımına göre seçimi yapılacaktır. Kesici eleman seçimleri için malzeme seçimine esas olan hesaplamalar yapılarak kesicilerin güvenle kesme yapıp yapmadığı kontrol edilecektir. Ayrıca kesici seçimlerinde sellektif (seçici) koruma sağlanacaktır.
Aydınlatma hesapları: Tesiste aydınlatılacak kısmın özelliğine uygun seçilen armatürlere göre hesaplamalar yapılarak aydınlatmanın uygunluğu kontrol edilecektir. Aydınlatma hesapları yalnızca kapalı alanları değil çevre aydınlatması, otopark aydınlatması ve proses üniteleri açık alanda ise bunların aydınlatılması ile ilgili hesaplamaları da içerecektir.
Aydınlatma hesabı bir program kullanılarak yapılıyorsa, projenin kontrolü amacıyla programla birlikte verilecektir.
Topraklama tesisatı hesapları: Projeye başlamadan önce topraklama direnci ölçülerek, ölçülen topraklama direncine ve Topraklama Yönetmeliğine göre hesaplamalar yapılacaktır. Topraklama ile ilgili ayrıntılar planlar kısmında verilmiştir. İşletme Topraklaması, Koruma Topraklaması, Parafudr Topraklaması gibi bağımsız yapılan topraklamaların hepsi ayrı ayrı hesaplanacaktır, Topraklama ve koruma iletken kesitleri de hesaplarda belirlenecektir.
1.1.3 Doküman ve Tablolar
Elektrik tesisi çalıştırma prensipleri: Tesiste bulunacak ünitelerin çalışma şekil ve prensipleri hakkında bilgi verilecektir. Her ünitenin ve ünitede bulunan her ekipmanın (Motor, vana, pompa, kapak vb enstrümanların) birbirine bağlı çalışma prosesinin açıklaması yapılacaktır. Motor bazında, termik arıza, susuz çalıştırmama, faz kayıplarında çalışmama gibi emniyetler ile limit anahtarı, zaman rölesi, seviye şalteri, bir önceki veya bir sonraki üniteye göre çalışma durumları da bir tablo halinde bu kısımda açıklanacaktır.
Kullanılacak cihazların kabul şartları ve testleri ile ilgili tanımlar: Proje uygulama esnasında yapılacak olan ( FAT- Factory acceptance test) fabrika kabul testleri ve (SAT - Site acceptance test) Saha kontrol testlerinin tanımları verilecektir.
Birim Fiyat tarifleri: İhaleye çıkılmasına yönelik birim fiyat tarifleri ve kullanılacak malzemelerin teknik karakteristikleri tanımlanacaktır.
Yazılım ve donanıma ait malzeme seçim listeleri ve teknik şartnameleri: Tesiste kullanılan elektrik, enstrümantasyon ve PLC/RTU/SCADA sistemi için yazılım ve donanıma ait malzeme seçim listeleri ve teknik şartnameleri verilecektir.
Tesislerin otomatik çalışması ve insan müdahalesinin en aza indirilmesi için tesiste kullanılacak ekipmanların seçimi ve kalitesi önemlidir. Bu nedenle Şartname hazırlanırken, belli rekabet koşulları oluşturulmasına fırsat verecek yeni teknolojilerin imkanlarından yararlanacak, uluslararası standartlarda olacak ve tesis kalitesini yükseltecek malzemeler tanımlamaya özen gösterilecektir.
1.1.4 Bilgi Föyleri
Enstrüman bilgi föyleri: Tesiste kullanılacak enstrüman cihazlarının etiket değerleri, özellikleri verilecektir.
Loop diyagramları: Kullanıldığı devre ile ilgili kumanda ve kuvvet planlarıyla uyumlu loop diyagramları verilecektir
elektrik projesi otomatik hesap programı var mıdır sizde?
YanıtlaSil