Kalite Teminatı Süreci DO178B

Bu kısımda Yazılım Kalite Teminat (SQA) sürecinin faaliyetleri ve hedefleri incelenmiştir. SQA süreci Yazılım Kalite Güvence planı(SQAP) ve Yazılım Planlama süreci tarafından tanımlanan kriterlere bağlı olarak uygulanmaktadır.SQA süreç faaliyetlerinin çıktıları Yazılım Kalite Teminat Kayıtları veya diğer yazılım hayat döngüsü verilerinde saklanmaktadır.


Software Kalite Teminat Süreci Hedefleri
SQA süreç hedefleri, onaylanmış yazılım planları ve standartlarına uygun olarak gerçekleştirilen süreçleri teminat altına alarak ihtiyaçlarını uyumlu hale getirmekte, yazılım üreten software yaşam döngüsü süreçlerini güvence altına almaktadır.

Teminatı sağlamak için kullanılan SQA sürecinin hedefleri şunlardır:
  • Yazılım geliştirme süreçleri ve tamamlayıcı süreçler, onaylanmış yazılım planları ve standartlarıyla uyum sağlamaktadır .
  • Yazılım yaşam döngüsü süreçlerinin geçici kriterleri tatminkar özellik göstermektedir.
  • Yazılım ürünün gözden geçirilme uygunluğu idare edilmektedir.

Kalite Teminat Sürecinden çıkış dökümanları şu şekilde sıralanmıştır:
  • Yazılım Kalite Teminat Kayıtları (Software quality assurance records)
  • Yazılım Uygunluk Değerlendirmesi (Software conformity review)
  • Yazılım Başarı Özeti (Software accomplishment summary)


Yazılım Kalite Teminat Kayıtları (Software quality assurance records)
Yazılım kalite teminat kayıtları, kurulmuş standartlara, süreçlere ve prosedürlere uyum sağlayan, yazılımsal süreçleri ve ürünleri teminat altına alan,sistematik ulaşıma sahip kayıtlardır.SQA kayıtlarının temel amacı, kurulmuş olan standartlara ve prosedürlere tam bir şekilde uygunluğunun sağlanması için hem yazılımsal hem de gelişimşel izlenerek yazılım kalitesini artırmak olarak saptanmıştır.


Yazılım Uygunluk Değerlendirmesi (Software conformity review)
Yazılım uygunluk değerlendirmesi, üretilmiş olan bütün mekanik ve elektronik sistemlerin standartlarının uygulanmasıyla yetkili birimler ve sertifikasyon acentaları tarafından belirlenmiş çalışmalardır.

Yazılım Başarı Özeti
Uygulanan yazılım standartlarının sonuçlarının gözden geçirilip rapor edilmesidir.

Sertifikasyon İrtibatı
Sertifikasyon irtibatı genel olarak FAA havayolu üretim şirketi için çalışan mühendislik tasarım acentaları tarafından geliştirilmiştir. Federal Aviation Administration (FAA, A.B.D Federal Havacılık Kurulu), A.B.D Ulaştırma Bakanlığına bağlı bir kuruluştur.Kurulun görevi, A.B.D. hava sahası içinde, geniş anlamda hava ve havacılıkla ilgili her türlü uçak, uçuş, üretim, müdahale, etkinlik ve geçerli güvenlik mevzuatların takibi ve uygulanmasını kontrol edip, A.B.D ´de hava güvenliğini sağlamaktır.
3 Ağustos 1958´de A.B.D Kongresi tarafından kurulup bu alanda ana kurum olarak atanmıştır. O güne kadar görev yapan CAA (Civil Aeronautics Administration) ve AMB (Airways Modernization Board) kurumları bu kurum altında toplanmışlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Etiketler

3G 7-segment 7805 7812 Amplifier Analiz Analog iletişim Arduino AVR Axiom Aristos baskı devre Bellek Beslemeli Kenetleyici Biased Limiters Bird Strike Biyomedikal blog butterworth CCD dedektörler Cep Telefonu CMOS Common Base Amplifier Çarpma DAC0800 DC Motor Decoder Dedektör deney deney timer Devre Diode Clampers Diode Limiters Direnç Diyot Diyot kenetleyici devreler Diyot Limiter DO-178B Doğrudan Sıfırlamalı Doğrultucular Dolaylı Sıfırlamalı Döngüsel Sayıcılar Düzlem-Panel Dedektörler Elektrik Elektronik Projeler Entegre Devreler Fiber Optik filtreler flipflop Flora foruier serileri Fototransistör fourier dönüşümü FPGA Frekans Counter Function Generato gereksinim analizi Görüntü görünür ışığa dönüştürme GP810 GPS Grid Güç Ölçümleri Half-wave Rectifiers indüktör infrared fotodiyot JOHNSON SAYICISI kalite Kalite Standartları kapasitör karanlık algılayıcı Kaymalı Yazmaç Kenetleme Devreleri Kenetleyiciler Kırpıcılar Kolimasyon Laser Darbelerinin Algılanması Laser Darbelerinin Oluşumu Laser Diyod ldr led lineer sistem analizi lm324 LM358 lm555 timer lm741 MATLAB matlab çizim matlab kodları Maximite Mikrodenetleyiciler Mirocontroller MSP430 Mühendis Staj Mühendislik OP-AMP Optik Film Optik-Fiber Zayıflama Ölçümleri opto-coupler osilatör Osiloskop Paralel – Seri Dönüşüm paralel devreler PIC PIC16F877 PIC16F877A PIC16F886 PIC32MX Plaka Okuma PLC Proje pwm Radiology Radyasyon Radyoaktivite Radyografi Radyoloji Rectifiers Register RFID RL devreleri RL FİLTRELERİ RLC Filtre Robot Robotics röntgen Röntgen Cihazları sayıcılar Sayısal Dedektör Sayısal iletişim Selenyum Dedektör sensor network sensör seri devreler seven-segment sıcak ayna sistem mühendisliği soğuk ayna Solid State Staj svf Swot Analizi Tam Dalga Doğrultucu temel AC devre temel DC devre termistör Test Tez transistor Transistör Bacaklarının Testi transistör yükseltgeç ULN2803 Ultrason Video Kodlama volt Wireless X-ışını Yarım Dalga Doğrultucuları yazmaçlar Yüz tanıma