Beslemeli pozitif ve negatif paralel limiter

Devrede V2 kaynağından uygulanan gerilim D1 diyodunun katod ucuna +10 Voltluk, V3 kaynağından uygulanan gerilim ise D2 diyodunun anod ucuna -10 Voltluk bir etki yapar. V1 kaynağından uygulanan gerilimin +10 Volt değerine kadar D1 diyodunun katodu anoduna göre her durumda daha pozitif olacaktır. Dolayısıyla giriş sinyalinden uygulanan sinüsoidal gerilimin +10 Volt değerine kadar D1 diyodu ters kutuplanmış ve açık bir anahtar gibi davranmıştır.

Beslemeli pozitif ve negatif paralel limiter devressi

V1 kaynağından uygulanan gerilimin -10 Volt değerine kadar D2 diyodunun katodu anoduna göre her durumda daha pozitif olacaktır. Bu durumda giriş sinyalinden uygulanan sinüsoidal gerilimin -10 Volt değerine kadar D2 diyodu ters kutuplanmış ve açık bir anahtar gibi davranmıştır. Bu durumda açık devre elemanı olan diyotların üzerindeki gerilim, 0 Volt ile +10 Volt arasında uygulanan V1 giriş sinyali olmuştur. Giriş sinyalinin +10 Volt ve +20 Volt aralığında ise D1 diyodunun anodu katoduna göre daha pozitif olduğundan diyod ileri kutuplanmış ve kapalı anahtar gibi davranmıştır. D2 diyodunun bu aralıkta hâlâ ters kutuplu olup açık anahtar gibi davrandığı ve kaynaktan gelen akımın resistivitesi düşük olan yolu tercih edeceği düşünüldüğünde V2 kaynağındaki +10 Voltluk gerilim değeri, giriş sinyalinin +10 Volt ile +20 Volt olduğu değerlerde görülür. Giriş sinyalinin +10 Volt ile -10 Volt aralığında D1 ve D2 diyotlarının katotları anotlarına göre daha pozitif olduğundan ters kutuplanıp açık anahtar gibi davranmışlardır, dolayısıyla uygulanan V1 giriş sinyali açık devre elemanı olan diyotların üzerinde çıkış gerilimi olarak görülmüştür. Giriş sinyalinin -10 Volt ile – 20 Volt arasındaki değerleri için D1 diyodu ters kutuplandığı için “kesim”, D2 diyodu ise ileri kutuplandığı için “iletim” pozisyonuna geçmiştir. D1 diyodunun bu aralıkta ters kutuplu olup açık anahtar gibi davrandığı ve kaynaktan gelen akımın resistivitesi düşük olan yolu tercih edeceği düşünüldüğünde V3 kaynağındaki -10 Voltluk gerilim değeri, giriş sinyalinin -10 Volt ile -20 Volt olduğu değerlerde görülür. Son olarak, giriş sinyalinin -10 Volt ile 0 Volt arasındaki değerler için D1 ve D2 diyotlarının katotları anotlarına göre daha pozitif olduğundan ters kutuplanıp açık anahtar gibi davranmışlardır, dolayısıyla uygulanan V1 giriş sinyali açık devre elemanı olan diyotların üzerinde çıkış gerilimi olarak görülmüştür. Sonuç olarak Devredeki gibi pozitif kutuplanmış V2 kaynağı ve çıkış gerilimine paralel olarak bağlanmış bir diyod ile negatif kutuplanmış V3 kaynağı ve çıkış gerilimine paralel olarak bağlanmış bir diğer diyod giriş sinyalinin hem pozitif alternansını hem de negatif alternansını, uygulanan V2 ve V3 kaynaklarına bağlı olarak limitlediğinden bu tür devreler “Parallel Positive and Negative Limiter with Bias” olarak adlandırılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Etiketler

3G 7-segment 7805 7812 Amplifier Analiz Analog iletişim Arduino AVR Axiom Aristos baskı devre Bellek Beslemeli Kenetleyici Biased Limiters Bird Strike Biyomedikal blog butterworth CCD dedektörler Cep Telefonu CMOS Common Base Amplifier Çarpma DAC0800 DC Motor Decoder Dedektör deney deney timer Devre Diode Clampers Diode Limiters Direnç Diyot Diyot kenetleyici devreler Diyot Limiter DO-178B Doğrudan Sıfırlamalı Doğrultucular Dolaylı Sıfırlamalı Döngüsel Sayıcılar Düzlem-Panel Dedektörler Elektrik Elektronik Projeler Entegre Devreler Fiber Optik filtreler flipflop Flora foruier serileri Fototransistör fourier dönüşümü FPGA Frekans Counter Function Generato gereksinim analizi Görüntü görünür ışığa dönüştürme GP810 GPS Grid Güç Ölçümleri Half-wave Rectifiers indüktör infrared fotodiyot JOHNSON SAYICISI kalite Kalite Standartları kapasitör karanlık algılayıcı Kaymalı Yazmaç Kenetleme Devreleri Kenetleyiciler Kırpıcılar Kolimasyon Laser Darbelerinin Algılanması Laser Darbelerinin Oluşumu Laser Diyod ldr led lineer sistem analizi lm324 LM358 lm555 timer lm741 MATLAB matlab çizim matlab kodları Maximite Mikrodenetleyiciler Mirocontroller MSP430 Mühendis Staj Mühendislik OP-AMP Optik Film Optik-Fiber Zayıflama Ölçümleri opto-coupler osilatör Osiloskop Paralel – Seri Dönüşüm paralel devreler PIC PIC16F877 PIC16F877A PIC16F886 PIC32MX Plaka Okuma PLC Proje pwm Radiology Radyasyon Radyoaktivite Radyografi Radyoloji Rectifiers Register RFID RL devreleri RL FİLTRELERİ RLC Filtre Robot Robotics röntgen Röntgen Cihazları sayıcılar Sayısal Dedektör Sayısal iletişim Selenyum Dedektör sensor network sensör seri devreler seven-segment sıcak ayna sistem mühendisliği soğuk ayna Solid State Staj svf Swot Analizi Tam Dalga Doğrultucu temel AC devre temel DC devre termistör Test Tez transistor Transistör Bacaklarının Testi transistör yükseltgeç ULN2803 Ultrason Video Kodlama volt Wireless X-ışını Yarım Dalga Doğrultucuları yazmaçlar Yüz tanıma