Devredeki V1 giriş sinyalinin negatif alternansı için D1 diyodu ileri kutuplanır ve kapalı bir anahtar gibi davranarak C1 kapasitörünün kısa sürede dolmasına olanak sağlar. C1 kapasitörü dolana kadar çıkış gerilimi, V2 gerilim kaynağının değeri olan +5 voltu gösterir.
Böylece C1 kapasitörünün giriş sinyaline yakın olan plâkası negatif diğer plâkası ise pozitif olarak yüklenmiştir. Giriş sinyali negatif alternanstan pozitif alternansa geçtiğinde D1 diyodu ters kutuplandığından diyodun bulunduğu kol “açık” duruma geçmiştir ve böylece C1 kondansatörü giriş sinyaline yardımcı bir kaynak gibi görev alarak R1 direnci üzerinden birlikte akım geçirirler. Bu durumda çıkış geriliminde 15 Volt görülür [(Giriş sinyali = 5 V) + (Dolan kapasitörün uçları arasındaki potansiyel fark = 5 V) + (Kapasitör dolana kadar geçen sürede çıkış gerilimin sahip olduğu değer = 5V)] = 15 V]. R1 direncinin değeri oldukça fazla bir değer olduğu için C1 kapasitörü, tam olarak boşalmak için geçecek 5 zaman sabitine ulaşmadan giriş sinyali işaret değiştirir böylece çıkış gerilimi de +5V’a yakın miktarda (5V’tan biraz az) bir gerilime sahip olur (Tam olarak +5 V değil, çünkü kondansatör bir miktar da olsa boşalmıştır.).
Pozitif Beslemeli Pozitif Kenetleyici devresi |
Giriş sinyalinin tekrardan negatif alternansa geçmesi durumunda ileri kutuplanan diyod kapalı bir anahtar gibi davranarak iletime geçer ve 5V’tan az miktarda düşük olan gerilim değerini +5 Volt değerine çeker. Böylece bir “cycle” oluşturulmuş olur. Geri kalan dalgalar da yukarıdaki gibi birbirini takip eden olaylardan ibarettir. Sonuç olarak Grafik-31 ve Grafik-32’ye bakacak olursak “Positive Clamper with Positive Bias” devrelerinde giriş sinyalinin tepe-tepe değeri, şekli ve frekansı değiştirilmeden bu sinyalin negatif alternansı, çıkış gerilimi olarak V2 gerilim kaynağının değerine kenetlenmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder