Kırpıcılar ve Kenetleyiciler Ayrıntılı Bilgileri ve Devreleri

Diyot Kırpıcıları

Series Positive Limiter

Series Negative Limiter

Parallel Positive Limiter

Parallel Negative Limiter

Parallel Positive and Negative Limiter

Beslemeli Kırpıcılar


Series Negative Limiter with Negative Bias

Series Negative Limiter with Positive Bias

Series Positive Limiter with Negative Bias

Series Positive Limiter with Positive Bias


Parallel Negative Limiter with Negative Bias

Parallel Negative Limiter with Positive Bias

Parallel Positive Limiter with Negative Bias

Parallel Positive Limiter with Positive Bias

Parallel Positive and Negative Limiter with Bias

Diyot Kenetleyicileri

Positive Diode Clamper

Negative Diode Clamper


Beslemeli Kenetleyiciler

Positive Clamper with Positive Bias

Positive Clamper with Negative Bias

Negative Clamper with Positive Bias

Negative Clamper with Negative Bias


Transistörün Test Edilmesi

Kırpıcıların ve Kenetleyicilerin kullanıldıkları yerler

Genel olarak “Limiter”ların kullanıldıkları yerler:
  •  Güç kaynaklarından AC kaynağını DC “pulse”lara çevirmede
  •  Sinyallerin şeklini değiştirme amaçlı devrelerde
  •  Koruma devrelerinde

Genel olarak “Clamper”ların kullanıldıkları yerler:
  •   Bir AC sinyalin bir DC seviyesine bindiği devrede
  •  Televizyonlarda görüntü ekranının operasyonu için video sinyaline bir DC voltajı eklemede

Negatif Beslemeli Negatif Kenetleyici Devresi

Devre 20’deki V1 giriş sinyalinin pozitif alternansı için D1 diyodu ileri kutuplanır ve kapalı bir anahtar gibi davranarak C1 kapasitörünün kısa sürede dolmasına olanak sağlar. C1 kapasitörü dolana kadar çıkış gerilimi -5 Voltu gösterir. Böylece C1 kapasitörünün giriş sinyaline yakın olan plâkası pozitif diğer plâkası ise negatif olarak yüklenmiştir.

Kenetleme Devresi - Pozitif Beslemeli Negatif Kenetleyici Devresi

Devre 19’daki V1 giriş sinyalinin pozitif alternansı için D1 diyodu ileri kutuplanır ve kapalı bir anahtar gibi davranarak C1 kapasitörünün kısa sürede dolmasına olanak sağlar. C1 kapasitörü dolana kadar çıkış gerilimi +5 Voltu gösterir. Böylece C1 kapasitörünün giriş sinyaline yakın olan plâkası pozitif diğer plâkası ise negatif olarak yüklenmiştir. Giriş sinyali pozitif alternanstan negatif alternansa geçtiğinde D1 diyodu ters kutuplandığından diyodun bulunduğu kol “açık” duruma geçmiştir ve böylece C1 kondansatörü giriş sinyaline yardımcı bir kaynak gibi görev alarak R1 direnci üzerinden birlikte akım geçirirler.

Negatif Beslemeli Pozitif Kenetleyici Devresi - Kenetleme Devreleri

Devredeki V1 giriş sinyalinin negatif alternansı için D1 diyodu ileri kutuplanır ve kapalı bir anahtar gibi davranarak C1 kapasitörünün kısa sürede dolmasına olanak sağlar. C1 kapasitörü dolana kadar çıkış gerilimi, V2 gerilim kaynağının değeri olan -5 voltu gösterir. Böylece C1 kapasitörünün giriş sinyaline yakın olan plâkası negatif diğer plâkası ise pozitif olarak yüklenmiştir. 

Transistör Bacak Tespiti ve Transistör Bacaklarının Test Edilmesi

Transistörler iki eklemden oluşmaktadırlar ve her iki eklemin de dirençleri bir transistorün hatalı olup olmadığını belirtebilir.

Kenetleme Devreleri - Pozitif Beslemeli Pozitif Kenetleyici Devresi

Devredeki V1 giriş sinyalinin negatif alternansı için D1 diyodu ileri kutuplanır ve kapalı bir anahtar gibi davranarak C1 kapasitörünün kısa sürede dolmasına olanak sağlar. C1 kapasitörü dolana kadar çıkış gerilimi, V2 gerilim kaynağının değeri olan +5 voltu gösterir. 

Negatif diyot kenetleyici

Devre 16’daki V1 giriş sinyalinin pozitif alternansı için D1 diyodu ileri kutuplanır ve kapalı bir anahtar gibi davranarak C1 kapasitörünün kısa sürede dolmasına olanak sağlar. C1 kapasitörü dolana kadar çıkış gerilimi sıfır voltu gösterir. Böylece C1 kapasitörünün giriş sinyaline yakın olan plâkası pozitif diğer plâkası ise negatif olarak yüklenmiştir.

pozitif diyot kenetleyici

Devredeki V1 giriş sinyalinin negatif alternansı için D1 diyodu ileri kutuplanır ve kapalı bir anahtar gibi davranarak C1 kapasitörünün kısa sürede dolmasına olanak sağlar. C1 kapasitörü dolana kadar çıkış gerilimi sıfır voltu gösterir. Böylece C1 kapasitörünün giriş sinyaline yakın olan plâkası negatif diğer plâkası ise pozitif olarak yüklenmiştir. Giriş sinyali negatif alternanstan pozitif alternansa geçtiğinde D1 diyodu ters kutuplandığından diyodun bulunduğu kol “açık” duruma geçmiştir ve böylece C1 kondansatörü giriş sinyaline yardımcı bir kaynak gibi görev alarak R1 direnci üzerinden birlikte akım geçirirler. 

Beslemeli pozitif ve negatif paralel limiter

Devrede V2 kaynağından uygulanan gerilim D1 diyodunun katod ucuna +10 Voltluk, V3 kaynağından uygulanan gerilim ise D2 diyodunun anod ucuna -10 Voltluk bir etki yapar. V1 kaynağından uygulanan gerilimin +10 Volt değerine kadar D1 diyodunun katodu anoduna göre her durumda daha pozitif olacaktır. Dolayısıyla giriş sinyalinden uygulanan sinüsoidal gerilimin +10 Volt değerine kadar D1 diyodu ters kutuplanmış ve açık bir anahtar gibi davranmıştır.

pozitif beslemeli paralel pozitif limiter

Devre-13’te V2 kaynağından uygulanan gerilim D1 diyodunun katod ucuna +10 Voltluk bir etki yapar. V1 kaynağından uygulanan gerilimin +10 Volt değerine kadar D1 diyodunun katodu anoduna göre her durumda daha pozitif olacaktır. Dolayısıyla giriş sinyalinden uygulanan sinüsoidal gerilimin +10 Volt değerine kadar D1 diyodu ters kutuplanmış ve açık bir anahtar gibi davranmıştır. Bu durumda açık devre elemanı olan diyodun üzerindeki gerilim, uygulanan V1 giriş sinyali olmuştur. 

negatif beslemeli paralel pozitif limitleyici

Devrede V2 kaynağından uygulanan gerilim D1 diyodunun katod ucuna -10 Voltluk bir etki yapar. V1 kaynağından uygulanan gerilimin -10 Volt değerine kadar D1 diyodunun anodu katoduna göre her durumda daha pozitif olacaktır. Dolayısıyla giriş sinyalinden uygulanan sinüsoidal gerilimin -10 Volt değerine kadar D1 diyodu ileri kutuplanmış ve kapalı bir anahtar gibi davranmıştır. Bu durumda çıkış geriliminde, V2 kaynağından gelen -10 Voltluk gerilim görülmüştür. 
negatif beslemeli paralel pozitif limitleyici devresi


Giriş sinyalinin -10 Volt ve -20 Volt aralığında ise D1 diyodunun katodu anoduna göre daha pozitif olduğundan diyod ters kutuplanmış ve açık anahtar gibi davranmıştır. Bu durumda açık devre elemanı olan diyodun üzerindeki gerilim, uygulanan V1 giriş sinyali olmuştur. Sonuç olarak Devredeki gibi negatif kutuplanmış V2 kaynağı ve çıkış gerilimine paralel olarak bağlanmış bir diyod, giriş sinyalinin pozitif alternansını, uygulanan V2 kaynağına bağlı olarak limitlediğinden bu tür devreler “Parallel Positive Limiter with Negative Bias” "negatif beslemeli paralel pozitif limitleyici " olarak adlandırılır.

pozitif beslemeli paralel negatif limiter

Devre-11’de V2 kaynağından uygulanan gerilim D1 diyodunun anod ucuna +10 Voltluk bir etki yapar. V1 kaynağından uygulanan gerilimin +10 Volt değerine kadar D1 diyodunun anodu katoduna göre her durumda daha pozitif olacaktır. 
pozitif beslemeli paralel negatif limiter devresi

Parallel Negative Limiter with Negative Bias

Devre-10’da V2 kaynağından uygulanan gerilim D1 diyodunun anod ucuna -10 Voltluk bir etki yapar. V1 kaynağından uygulanan gerilimin -10 Volt değerine kadar D1 diyodunun katodu anoduna göre her durumda daha pozitif olacaktır. Dolayısıyla giriş sinyalinden uygulanan sinüsoidal gerilimin -10 Volt değerine kadar D1 diyodu ters kutuplanmış ve açık bir anahtar gibi davranmıştır. Açık devre elemanının üzerinde görülen voltaj uygulanan voltaj olacağından çıkış gerilimi, uygulanan giriş sinyali olarak görülmüştür.

Etiketler

3G 7-segment 7805 7812 Amplifier Analiz Analog iletişim Arduino AVR Axiom Aristos baskı devre Bellek Beslemeli Kenetleyici Biased Limiters Bird Strike Biyomedikal blog butterworth CCD dedektörler Cep Telefonu CMOS Common Base Amplifier Çarpma DAC0800 DC Motor Decoder Dedektör deney deney timer Devre Diode Clampers Diode Limiters Direnç Diyot Diyot kenetleyici devreler Diyot Limiter DO-178B Doğrudan Sıfırlamalı Doğrultucular Dolaylı Sıfırlamalı Döngüsel Sayıcılar Düzlem-Panel Dedektörler Elektrik Elektronik Projeler Entegre Devreler Fiber Optik filtreler flipflop Flora foruier serileri Fototransistör fourier dönüşümü FPGA Frekans Counter Function Generato gereksinim analizi Görüntü görünür ışığa dönüştürme GP810 GPS Grid Güç Ölçümleri Half-wave Rectifiers indüktör infrared fotodiyot JOHNSON SAYICISI kalite Kalite Standartları kapasitör karanlık algılayıcı Kaymalı Yazmaç Kenetleme Devreleri Kenetleyiciler Kırpıcılar Kolimasyon Laser Darbelerinin Algılanması Laser Darbelerinin Oluşumu Laser Diyod ldr led lineer sistem analizi lm324 LM358 lm555 timer lm741 MATLAB matlab çizim matlab kodları Maximite Mikrodenetleyiciler Mirocontroller MSP430 Mühendis Staj Mühendislik OP-AMP Optik Film Optik-Fiber Zayıflama Ölçümleri opto-coupler osilatör Osiloskop Paralel – Seri Dönüşüm paralel devreler PIC PIC16F877 PIC16F877A PIC16F886 PIC32MX Plaka Okuma PLC Proje pwm Radiology Radyasyon Radyoaktivite Radyografi Radyoloji Rectifiers Register RFID RL devreleri RL FİLTRELERİ RLC Filtre Robot Robotics röntgen Röntgen Cihazları sayıcılar Sayısal Dedektör Sayısal iletişim Selenyum Dedektör sensor network sensör seri devreler seven-segment sıcak ayna sistem mühendisliği soğuk ayna Solid State Staj svf Swot Analizi Tam Dalga Doğrultucu temel AC devre temel DC devre termistör Test Tez transistor Transistör Bacaklarının Testi transistör yükseltgeç ULN2803 Ultrason Video Kodlama volt Wireless X-ışını Yarım Dalga Doğrultucuları yazmaçlar Yüz tanıma