İndirekt Düzlem-Panel Dedektörler


İndirekt Düzlem-panel dedektörler x-ışınlarındaki radyografik bilgiyi görünür bölge ışınlarına çevirerek okurlar. X-ışınlarını görünü bölge ışınlarına çevirmek için CsI veya Gd2O2S sıkıştırılmlış sintilatör ekranlar kullanılır. İndirekt terimi x-ışınları görünür bölge ışınlarına çevrildiği için kullanılır. İndirekt düzlem-panel dedektörlerin görüntü okuma figürasyonu şekildeki gibidir.

indirekt düzlem-panel dedektörlerin nin ışınlama mekanizması


Düzlem paneller birçok bağımsız dedektör elemanından oluşur. Bu elemanların hepsi x-ışını soğurumunda oluşan yükü kaydederler. Tüm dedektör elemanları ışığa duyarlı bölgeye sahiptir ve dedektör elemanındaki küçük bir bölge elektronik bileşenlere ayrılmıştır. X-ışını soğurumundan önce sinyali kaydeden kapasitörler toprağa şöntlenir. Bu işlem x-ışını soğrumu sırasında belli bir bölgede oluşabilecek birikmiş uzay yükünü dağıtmak için dedektör elemanlarını sıfırlamak için yapılır. Işığa duyarlı bölgeler fotoiletkendir ve x-ışını soğurumu sırasında bu bölgelerde elektronlar üretilir. X-ışını soğurumu sırasında her dedektör elemanında yük birikimi olur ve bu yükler kapasitörlerde depolanır. X-ışını soğurumundan sonra okuma işlemi şekildeki düzenekle gerçekleştirilir.

Transistör üç temel bileşene sahip basit bir elektronik anahtardır. Bu bileşenler taban, kapı ve kaynak olarak adlandırılır. Tüm devre elemanında bu anahtar mevcuttur. Kaynak yük toplayan kapasitöre, taban dikey bağlantı elemanına ve kapı yatay bağlantı elemanına bağlanmıştır. Kapıya gelen negatif voltaj anahtarı kapatır ve kaynaktan taban a iletim olmaz. Kapıya (+) voltaj geldiğinde ise anahtar açılır ve kapasitörde depolanan sinyal okunur. Flat-panel dedektörler bu şekilde bir çok transistörden oluştuğu için TFT(Thin Film Transistör) olarak da adlandırılır.

Okuma prosedürü şu şekilde işler. X-ışını soğrumu sırasında tüm kapılar (-) voltajdadır ve anahtar kapalıdır. Bu yüzden yük kapasitörde birikir. Okuma sıraında tüm kapılara ardışık olarak (+) voltaj uygulanır ve bir satır boyuncaki tüm dedektör elemanlarlında anahtar açık konumdadır.

Çoklayıcı bir anahtardan oluşan bir devre elemanıdır. Çoklayıcı okuma sırasında ardışık olarak dikey bağlantı elemanlarıyla bağlı hale getirilir. Ve bir taraftan da sayısallaştırıcı elektronik elemana bağlıdır. Bir satırdaki dedektör elemanları açık durumdayken çoklayıcıdaki anahtarlar sırayla bağlı duruma getirilir ve tüm dedektör elemanlarındaki sinyaller ayrı ayrı okunmuş olur. Okunan bu sinyaller sayısallaştırıcıda sayısal sinyallere çevrilirler. Bu düzenek dedektör elemanlarındaki sinyallerin karışmadan okunmasını sağlar. Bu yüzden TFT lerde elektron taşıma veriminin iyi olması yeterlidir(~%98) Bu özellik fabrika üretimi aşamasında kolaylık ve ekonomik verim sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Etiketler

3G 7-segment 7805 7812 Amplifier Analiz Analog iletişim Arduino AVR Axiom Aristos baskı devre Bellek Beslemeli Kenetleyici Biased Limiters Bird Strike Biyomedikal blog butterworth CCD dedektörler Cep Telefonu CMOS Common Base Amplifier Çarpma DAC0800 DC Motor Decoder Dedektör deney deney timer Devre Diode Clampers Diode Limiters Direnç Diyot Diyot kenetleyici devreler Diyot Limiter DO-178B Doğrudan Sıfırlamalı Doğrultucular Dolaylı Sıfırlamalı Döngüsel Sayıcılar Düzlem-Panel Dedektörler Elektrik Elektronik Projeler Entegre Devreler Fiber Optik filtreler flipflop Flora foruier serileri Fototransistör fourier dönüşümü FPGA Frekans Counter Function Generato gereksinim analizi Görüntü görünür ışığa dönüştürme GP810 GPS Grid Güç Ölçümleri Half-wave Rectifiers indüktör infrared fotodiyot JOHNSON SAYICISI kalite Kalite Standartları kapasitör karanlık algılayıcı Kaymalı Yazmaç Kenetleme Devreleri Kenetleyiciler Kırpıcılar Kolimasyon Laser Darbelerinin Algılanması Laser Darbelerinin Oluşumu Laser Diyod ldr led lineer sistem analizi lm324 LM358 lm555 timer lm741 MATLAB matlab çizim matlab kodları Maximite Mikrodenetleyiciler Mirocontroller MSP430 Mühendis Staj Mühendislik OP-AMP Optik Film Optik-Fiber Zayıflama Ölçümleri opto-coupler osilatör Osiloskop Paralel – Seri Dönüşüm paralel devreler PIC PIC16F877 PIC16F877A PIC16F886 PIC32MX Plaka Okuma PLC Proje pwm Radiology Radyasyon Radyoaktivite Radyografi Radyoloji Rectifiers Register RFID RL devreleri RL FİLTRELERİ RLC Filtre Robot Robotics röntgen Röntgen Cihazları sayıcılar Sayısal Dedektör Sayısal iletişim Selenyum Dedektör sensor network sensör seri devreler seven-segment sıcak ayna sistem mühendisliği soğuk ayna Solid State Staj svf Swot Analizi Tam Dalga Doğrultucu temel AC devre temel DC devre termistör Test Tez transistor Transistör Bacaklarının Testi transistör yükseltgeç ULN2803 Ultrason Video Kodlama volt Wireless X-ışını Yarım Dalga Doğrultucuları yazmaçlar Yüz tanıma