Sayısal Radyografi

Radyografi yöntemlerinin kökeni Wilhem Conrad Rontgen’ in 1895 yılında x-ışınlarını bulmasına kadar dayanır. X-ışınlarını ilk kez görüntülemede kullanan da Rontgen’dir. 1912 den sonra tıp ve endüstride görüntüleme için kullanılmaya başlayan x-ışınları radyografi sistemleri bugün aynı alanlarda çok yaygın bir şekilde  kullanılmaktadır.

Radyografi sistemleri başlangıçtan günümüze çok büyük gelişme göstermiştir. Özellikle bilgisayar ve elektronik teknolojisinin gelişmesi ve de farklı görüntüleme tekniklerinin (CT, BT vb.) geliştirilmesiyle x-ışını radyografisi özellikle tıbbi görüntülemenin vazgeçilmezi olmuştur.
Radyografideki son yeniliklerden birisi de sayısal dedektörlerin geliştirilmesiyle kullanılmaya başlanan sayısal radyografi sistemleridir. Bilindiği gibi radyografide görüntü oluşumu tamamen konvansiyonel (çevrimsel) ekran-film sistemleriyle sağlanıyordu. Bilgisayar, elektronik teknolojisinin gelişip ucuzlaşması ve diğer görüntüleme sistemlerinin tamamen sayısal hale gelmesi sayısal radyografi sistemlerinin gelişimini kaçınılmaz kılmıştır. Bu çalışmada ağırlıklı olarak sayısal radyografinin en önemli bileşeni olan sayısal Dedektörler incele. Ayrıca sayısal sistemlerin konvansiyonel sistemlerle karşılaştırılması yapılmıştır.

İleride tüm radyografi ünitelerinde kullanılacağını düşündüğümüz sayısal radyografi sistemlerinin çalışma prensiplerinin bilinmesi ve ar-ge çalışmalarının takip edilmesi bu alanda en yetkili teknik elemanlar olan medikal fizikçiler için çok önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Etiketler

3G 7-segment 7805 7812 Amplifier Analiz Analog iletişim Arduino AVR Axiom Aristos baskı devre Bellek Beslemeli Kenetleyici Biased Limiters Bird Strike Biyomedikal blog butterworth CCD dedektörler Cep Telefonu CMOS Common Base Amplifier Çarpma DAC0800 DC Motor Decoder Dedektör deney deney timer Devre Diode Clampers Diode Limiters Direnç Diyot Diyot kenetleyici devreler Diyot Limiter DO-178B Doğrudan Sıfırlamalı Doğrultucular Dolaylı Sıfırlamalı Döngüsel Sayıcılar Düzlem-Panel Dedektörler Elektrik Elektronik Projeler Entegre Devreler Fiber Optik filtreler flipflop Flora foruier serileri Fototransistör fourier dönüşümü FPGA Frekans Counter Function Generato gereksinim analizi Görüntü görünür ışığa dönüştürme GP810 GPS Grid Güç Ölçümleri Half-wave Rectifiers indüktör infrared fotodiyot JOHNSON SAYICISI kalite Kalite Standartları kapasitör karanlık algılayıcı Kaymalı Yazmaç Kenetleme Devreleri Kenetleyiciler Kırpıcılar Kolimasyon Laser Darbelerinin Algılanması Laser Darbelerinin Oluşumu Laser Diyod ldr led lineer sistem analizi lm324 LM358 lm555 timer lm741 MATLAB matlab çizim matlab kodları Maximite Mikrodenetleyiciler Mirocontroller MSP430 Mühendis Staj Mühendislik OP-AMP Optik Film Optik-Fiber Zayıflama Ölçümleri opto-coupler osilatör Osiloskop Paralel – Seri Dönüşüm paralel devreler PIC PIC16F877 PIC16F877A PIC16F886 PIC32MX Plaka Okuma PLC Proje pwm Radiology Radyasyon Radyoaktivite Radyografi Radyoloji Rectifiers Register RFID RL devreleri RL FİLTRELERİ RLC Filtre Robot Robotics röntgen Röntgen Cihazları sayıcılar Sayısal Dedektör Sayısal iletişim Selenyum Dedektör sensor network sensör seri devreler seven-segment sıcak ayna sistem mühendisliği soğuk ayna Solid State Staj svf Swot Analizi Tam Dalga Doğrultucu temel AC devre temel DC devre termistör Test Tez transistor Transistör Bacaklarının Testi transistör yükseltgeç ULN2803 Ultrason Video Kodlama volt Wireless X-ışını Yarım Dalga Doğrultucuları yazmaçlar Yüz tanıma