SAYISAL DEDEKTÖRLERDE GÖRÜNTÜ KALİTESİNİ BELİRLEYEN FAKTÖRLER

Sayısal Dedektörlerde Görüntü oluşumunda kaliteyi etkileyen faktörler:


Uzaysal Çözünürlük: Uzaysal çözünürlük yüksek kontrastlı cisimlerde belli bir aralıkta ayırt edilebilen noktaların sayısı olarak tanımlanabilir. Uzaysal çözünürlük matris genişliği ve piksel boyutuyla belirlenir ayrıca piksel boyutu uzaysal çözünürlük için sınırlayıcı parametredir. Küçük piksel boyutu ve geniş dedektör alanı uzaysal çözünürlüğü artırır. Dedektöre uygulanan radyasyon dozunun artırılması çözünürlüğü artırmaz çünkü artan radyasyonla saçılma miktarı da artar ve bu uzaysal çözünürlüğü olumsuz etkiler.



Nyquist teoremine göre bir dedektörün piksel boyutu a ise maksimum ulaşılabilir uzaysal çözünürlük değeri a/2 dir. Nyquist frekansı ise (1/2a) şeklinde ifade edilir. 200µm piksel boyutunda ulaşılabilir maksimum uzaysal frekans 2,5 çizgi çifti/mm dir. Genel radyografi uygulamaları için bu değer 0-3 arasındadır. Yüksek çözünürlüğün gerktiği dijital mamografi uygulamalarında bu değer >5 ç.ç./mm olabilir. Daha yüksek çözünürlükler için daha küçük piksel boyutlu dedektörler gerekir.

Modülasyon Transfer Fonksiyonu: Modülasyon transfer fonksiyonu bir dedektörün belirli bir uzaysal frekansta giriş sinyal modülasyonunu çıkışa ne kadar iletebildiğinin ölçüsüdür. Radyografide cisimler farklı hacim ve ovalliğe dolayısıyla farklı gri skalalara sahiptir. Modülasyon transfer fonksiyonu cisimlerin hacimlerini ve çözünürlüklerini aynen çıkış sinyaline iletmelidir. Ayrıca MTF cisimlerin kontrast farkını da çıkış sinyaline aynen iletmelidir.

Dinamik Aralık: Dinamik aralık x-ışını soğrumuna karşı dedektörün sinyal olarak cevabıdır. Sayısal dedektörlerin dinamik aralık değişimi konvansiyonel ekran-film sistemlerinden farklı olarak çizgiseldir ve geniş bir aralığa sahiptir.

Dedektör Kuantum Etkinliği(DQE): Dedektör kuantum etkinliği dedektörün kalitesini belirleyen temel faktörlerden bir tanesidir. DQE değeri dedektöre gelen x-ışını sinyale çevirme oranıdır.DQE değeri Dedektörün girişindeki sinyal/gürültü değerinin çıkıştaki sinyal/gürültü değerine oranını içerir ve aynı zamanda uzaysal frekansın bir fonksiyonudur. ( DQE değerleri uzaysal çözünürlüğe, soğrulan radyasyona ve radyasyonun kalitesine ve MTF değerlerine göre değişir.) İdeal dedektörün DQE değeri 1 dir. Yani soğrulan tüm x-ışınları sinyale çevrilmiştir. Pratikte ise DQE değerleri 0,5 ç.ç./mm uzaysal frekansta 0,45 değerine sınırlanmıştır.

Ölü Pikseller: Sayısal dedektörlerde yükler ayrı dedektör elemanlarında okunurlar ve görüntüye aktarılırlar. Bu ayrık dedektör elemanlarının duyarlılığını kaybetmesi veya elektronik bileşenlerindeki aksaklıklar görüntü oluşumunu olumsuz etkiler.

Hafıza Etkisi: Dedektör elemanları elektrik yükünü ardışık olarak okur ve sinyale çevirir. Dedektör elemanlarında voltaj kontrolü her ne kadar çok dikkatli yapılsa da bir önceki etkileşim bir sonraki okumayı etkiler ve buna hafıza etkisi denir. Bu etki görüntü kalitesini olumsuz etkiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Etiketler

3G 7-segment 7805 7812 Amplifier Analiz Analog iletişim Arduino AVR Axiom Aristos baskı devre Bellek Beslemeli Kenetleyici Biased Limiters Bird Strike Biyomedikal blog butterworth CCD dedektörler Cep Telefonu CMOS Common Base Amplifier Çarpma DAC0800 DC Motor Decoder Dedektör deney deney timer Devre Diode Clampers Diode Limiters Direnç Diyot Diyot kenetleyici devreler Diyot Limiter DO-178B Doğrudan Sıfırlamalı Doğrultucular Dolaylı Sıfırlamalı Döngüsel Sayıcılar Düzlem-Panel Dedektörler Elektrik Elektronik Projeler Entegre Devreler Fiber Optik filtreler flipflop Flora foruier serileri Fototransistör fourier dönüşümü FPGA Frekans Counter Function Generato gereksinim analizi Görüntü görünür ışığa dönüştürme GP810 GPS Grid Güç Ölçümleri Half-wave Rectifiers indüktör infrared fotodiyot JOHNSON SAYICISI kalite Kalite Standartları kapasitör karanlık algılayıcı Kaymalı Yazmaç Kenetleme Devreleri Kenetleyiciler Kırpıcılar Kolimasyon Laser Darbelerinin Algılanması Laser Darbelerinin Oluşumu Laser Diyod ldr led lineer sistem analizi lm324 LM358 lm555 timer lm741 MATLAB matlab çizim matlab kodları Maximite Mikrodenetleyiciler Mirocontroller MSP430 Mühendis Staj Mühendislik OP-AMP Optik Film Optik-Fiber Zayıflama Ölçümleri opto-coupler osilatör Osiloskop Paralel – Seri Dönüşüm paralel devreler PIC PIC16F877 PIC16F877A PIC16F886 PIC32MX Plaka Okuma PLC Proje pwm Radiology Radyasyon Radyoaktivite Radyografi Radyoloji Rectifiers Register RFID RL devreleri RL FİLTRELERİ RLC Filtre Robot Robotics röntgen Röntgen Cihazları sayıcılar Sayısal Dedektör Sayısal iletişim Selenyum Dedektör sensor network sensör seri devreler seven-segment sıcak ayna sistem mühendisliği soğuk ayna Solid State Staj svf Swot Analizi Tam Dalga Doğrultucu temel AC devre temel DC devre termistör Test Tez transistor Transistör Bacaklarının Testi transistör yükseltgeç ULN2803 Ultrason Video Kodlama volt Wireless X-ışını Yarım Dalga Doğrultucuları yazmaçlar Yüz tanıma