GÖRÜNTÜ GÜÇLENDİRİCİ EKRANLAR

Optik filmlerin direkt olarak x-ışınlarıyla ışınlanması görüntü oluşumu için yeterli olabilir. Ama film kısmında belirtildiği gibi bu x-ışınlarının çok küçük kesri görüntü oluşumunda kullanılır. Bu yüzden kaliteli görüntüler elde etmek için hastanın aşırı derecede ışınlanması gerekebilir. Bu sorunu aşmak için geliştirilen bir yöntem görüntü güçlendirirci ekranlardır. Görüntü güçlendirici ekranlar fosforesans özelliğine sahip(radyasyonla uyarıldıktan kısa bir süre sonra ışık yayan) maddelerden imal edilirler. Bu maddeler x-ışınlarının çok sayıda düşük enerjili görünür bölge ışınlarına çevrilmesini sağlar. Ekranlar taban, yansıtıcı tabaka, fosfor tabaka ve koruyucu tabaka olmak üzere dört kısımdan oluşur.



Taban: Fosfor tabakasın destek sağlayan taban yüksek kalitede karton veya plastikten yapılmış olup kalınlığı 200-300µ arasındadır.

Yansıtıcı Tabaka: X-ışınlarının fosfor tabakasıyla etkileşmesi sonucu oluşan ışınlar küresel olarak yayılır. Bu ışınların önemli bir kısmı tabana yönelir. Bu ışınlar tabanda kaybolmamaları için yansıtıcı bir tabaka ile tekrar filme yönlendirilirler. Titanyum dioksit(TiO2) yansıtıcı tabaka yapımında en çok tercih edilen maddedir. Kalınlığı yaklaşık 1-20µm arasındadır.


Fosfor Tabaka: Bu tabaka fosforesans özelliği gösteren fosfor maddelerinden oluşur. Fosfor kristalleri tutucu polimerin içerisinde rastgele dağılmıştır. Fosfor tabakasının kalınlığı 100-300µm arasında değişir.

Koruyucu tabaka: Koruyucu tabaka plastikten yapılmış olup selüloz bileşikleri içerir. Üç önemli fonksiyonu vardır:

  • (1) Statik elektriği önler.
  • (2) Hassas fosfor tabakasına fiziksel koruma sağlar
  • (3)Fosfora zarar vermeden ekranın temizlenmesini sağlar

Ekran fosfor maddesi olarak genelde CaWO4 tercih edilir. Ama bu element yerini üstün özelliklerinden dolayı Gd2O2S, La2O2S, BaPbSO4 gibi nadir elementlere bırakmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Etiketler

3G 7-segment 7805 7812 Amplifier Analiz Analog iletişim Arduino AVR Axiom Aristos baskı devre Bellek Beslemeli Kenetleyici Biased Limiters Bird Strike Biyomedikal blog butterworth CCD dedektörler Cep Telefonu CMOS Common Base Amplifier Çarpma DAC0800 DC Motor Decoder Dedektör deney deney timer Devre Diode Clampers Diode Limiters Direnç Diyot Diyot kenetleyici devreler Diyot Limiter DO-178B Doğrudan Sıfırlamalı Doğrultucular Dolaylı Sıfırlamalı Döngüsel Sayıcılar Düzlem-Panel Dedektörler Elektrik Elektronik Projeler Entegre Devreler Fiber Optik filtreler flipflop Flora foruier serileri Fototransistör fourier dönüşümü FPGA Frekans Counter Function Generato gereksinim analizi Görüntü görünür ışığa dönüştürme GP810 GPS Grid Güç Ölçümleri Half-wave Rectifiers indüktör infrared fotodiyot JOHNSON SAYICISI kalite Kalite Standartları kapasitör karanlık algılayıcı Kaymalı Yazmaç Kenetleme Devreleri Kenetleyiciler Kırpıcılar Kolimasyon Laser Darbelerinin Algılanması Laser Darbelerinin Oluşumu Laser Diyod ldr led lineer sistem analizi lm324 LM358 lm555 timer lm741 MATLAB matlab çizim matlab kodları Maximite Mikrodenetleyiciler Mirocontroller MSP430 Mühendis Staj Mühendislik OP-AMP Optik Film Optik-Fiber Zayıflama Ölçümleri opto-coupler osilatör Osiloskop Paralel – Seri Dönüşüm paralel devreler PIC PIC16F877 PIC16F877A PIC16F886 PIC32MX Plaka Okuma PLC Proje pwm Radiology Radyasyon Radyoaktivite Radyografi Radyoloji Rectifiers Register RFID RL devreleri RL FİLTRELERİ RLC Filtre Robot Robotics röntgen Röntgen Cihazları sayıcılar Sayısal Dedektör Sayısal iletişim Selenyum Dedektör sensor network sensör seri devreler seven-segment sıcak ayna sistem mühendisliği soğuk ayna Solid State Staj svf Swot Analizi Tam Dalga Doğrultucu temel AC devre temel DC devre termistör Test Tez transistor Transistör Bacaklarının Testi transistör yükseltgeç ULN2803 Ultrason Video Kodlama volt Wireless X-ışını Yarım Dalga Doğrultucuları yazmaçlar Yüz tanıma