Düzlem-panel Dedektörlerde Piksel Boyutu Azalımı

CR sistemlerin aksine direkt radyografi dedektörleri okuma düzeneği tarafından belirlenen sabit piksel boyutlarına sahiptir. Son teknoloji aktif matris düzeneklerinde tipik piksel boyutları 100-200µm boyutlarındadır. Bu bize Nyquist teoremine göre uzaysal ayırma gücünün 2,5-5 lpmm-1ile sınrlı olduğunu söyler. Bu çözünürlük her ne kadar genel radyografi için yeterli olsa da özel mamografi uygulamaları için daha küçük piksellere ihtiyaç vardır.



Okuma düzeneklerinde matris boyutlarının azaltılması dolgu faktörü problemini doğurur. Düzlem panel dedektörlerdeki tüm dedektör elemanları iki kısımdan oluşur. Birinci kısım ışığa duyarlı bölge ikinci kısım ise elektronik bileşenlerin toplandığı bölgedir. Dolgu faktörü ışığa duyarlı bölge hacminin tüm dedektör elemanı hacmine oranıdır. Piksel boyutlarının küçültülmesi dolgu faktörünün küçülmesine neden olur ve dedektörün DQE değerleri düşer. Bu yüzden piksel boyutları 100µm nin altında olamaz.

Neredeyse tüm geniş alan düzlem -panel dedektörleri okuma düzeneği olarak aktif matriks aygıtları kullanırlar. Bu teknoloji gösterge aygıtları için geliştirilmiştir ve yüksek radyasyon toleranslı geniş alan x-ışını dedektörlerinin üretilmesine olanak sağlar. Fakat elektronik özellikleri ve üretilebilir minimum boyutları idealin altındadır.

Bir başka yöntem CMOS teknolojisidir. CMOS lar aktif matrislerdir. Ama amorf silikondan değil silikon kristallerinden oluşurlar. İleri yarıiletken teknolojisini kullanılarak üretilirler. CMOS lar yüksek dolgu faktörü iyi çözünürlük, duyarlılık ve hızlı okuma olanakları sunarlar. Üstün br özellikleri ise her pikselin çip olarak entegre edilebilmesidir. Bu özellik CMOS lara foton sayımı ve enerji ayrımı gibi ekstra fonksiyonlar kazandırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Etiketler

3G 7-segment 7805 7812 Amplifier Analiz Analog iletişim Arduino AVR Axiom Aristos baskı devre Bellek Beslemeli Kenetleyici Biased Limiters Bird Strike Biyomedikal blog butterworth CCD dedektörler Cep Telefonu CMOS Common Base Amplifier Çarpma DAC0800 DC Motor Decoder Dedektör deney deney timer Devre Diode Clampers Diode Limiters Direnç Diyot Diyot kenetleyici devreler Diyot Limiter DO-178B Doğrudan Sıfırlamalı Doğrultucular Dolaylı Sıfırlamalı Döngüsel Sayıcılar Düzlem-Panel Dedektörler Elektrik Elektronik Projeler Entegre Devreler Fiber Optik filtreler flipflop Flora foruier serileri Fototransistör fourier dönüşümü FPGA Frekans Counter Function Generato gereksinim analizi Görüntü görünür ışığa dönüştürme GP810 GPS Grid Güç Ölçümleri Half-wave Rectifiers indüktör infrared fotodiyot JOHNSON SAYICISI kalite Kalite Standartları kapasitör karanlık algılayıcı Kaymalı Yazmaç Kenetleme Devreleri Kenetleyiciler Kırpıcılar Kolimasyon Laser Darbelerinin Algılanması Laser Darbelerinin Oluşumu Laser Diyod ldr led lineer sistem analizi lm324 LM358 lm555 timer lm741 MATLAB matlab çizim matlab kodları Maximite Mikrodenetleyiciler Mirocontroller MSP430 Mühendis Staj Mühendislik OP-AMP Optik Film Optik-Fiber Zayıflama Ölçümleri opto-coupler osilatör Osiloskop Paralel – Seri Dönüşüm paralel devreler PIC PIC16F877 PIC16F877A PIC16F886 PIC32MX Plaka Okuma PLC Proje pwm Radiology Radyasyon Radyoaktivite Radyografi Radyoloji Rectifiers Register RFID RL devreleri RL FİLTRELERİ RLC Filtre Robot Robotics röntgen Röntgen Cihazları sayıcılar Sayısal Dedektör Sayısal iletişim Selenyum Dedektör sensor network sensör seri devreler seven-segment sıcak ayna sistem mühendisliği soğuk ayna Solid State Staj svf Swot Analizi Tam Dalga Doğrultucu temel AC devre temel DC devre termistör Test Tez transistor Transistör Bacaklarının Testi transistör yükseltgeç ULN2803 Ultrason Video Kodlama volt Wireless X-ışını Yarım Dalga Doğrultucuları yazmaçlar Yüz tanıma