Pozitif Yarım Dalga Doğrultucular ( Positive Half-Wave Rectifiers)

Adından da anlaşılacağı üzere pozitif yarım dalga doğrultucular, giriş sinyalinin sadece pozitif alternansının yük direnci üzerinde görülmesine yardımcı olur.
Pozitif Yarım Dalga Doğrultucu Şekil 1


Yarım dalga doğrultucuları

“Half-Wave Rectifier” yani yarım dalga doğrultucular, diyodun ileri ve ters kutuplama özelliğinden yararlanarak, giriş sinyalinin sadece pozitif ya da sadece negatif alternansını yük direncinin uçları arasında görülmesine, böylece pozitif ya da negatif DC sinyalinin elde edilmesine yardımcı olur. Yarım dalga doğrultucuların çeşitlerinin ayrıntılı incelemesi sonraki yazılarda gelecekdir.

Common Base Amplifier Devrelerinin Güç Kazancı

Common Base Amplifier devrelerinde güç kazancı pek fazla değildir, çünkü bu tür devrelerde akım kazancı yaklaşık olarak 1’dir.

Common Base Amplifier Çalışma Prensibi

Common Base Amplifier devrelerinde giriş sinyali emitter ile base arasına uygulanıp çıkış sinyali ise base ile collector arasından alınır. İşte base, devrenin hem girişi hem de çıkışı için ortak olduğundan bu tür devrelere “Common Base Amplifier” denmektedir.
Common Base Amplifier devresi Sekil4

Şekil 4’te görülen Common Base Amplifier devresinde V1, base-emitter eklemleri için ileri kutuplamayı; V2, base-collector eklemleri için ters kutuplamayı; V3, AC giriş sinyalini; R1, üzerinden çıkış sinyalini almamızı sağlayan collector yük direncini ve C1 ise çıkış sinyalindeki AC değişimlerini elde etmemizi sağlayan kapasitörü temsil etmektedir.

Common Base Amplifier Base Direnci

Transistörün base bölgesindeki direnci olan base direncinin değeri yaklaşık olarak 400Ω civarındadır.

Base direnci üzerinden geçen base akımı, emitter akımı ile karşılaştırıldığında base akımının daha düşük değerde olduğu görülmektedir.

Common Base Amplifier devrelerinin giriş ve çıkış direnci kavramları  bu kadar....

Common Base Amplifier Collector Direnci

Collector direnci, base-collector eklemleri arasındaki ters kutuplamadan kaynaklanan direnci temsil etmektedir. Ters kutuplamadan dolayı oldukça yüksek değerdedir. Common Base Amplifier devrelerinde çıkış sinyali, bu yüksek değerde olan collector direnci ile collector direncine paralel olan collector yük direnci üzerinden alınır. Bu iki paralel dirençlerden collector direnci, collector yük direncine göre çok daha yüksek değerde olduğundan dolayı, collector direncini çıkış sinyali hesaplarında ihmal edebiliriz.

Common Base Amplifier Emitter AC Direnci

Emitter AC direnci, base-emitter eklemleri arasındaki ileri kutuplamanın AC sinyaline gösterdiği direnci temsil etmektedir. İleri kutuplamadan dolayı bu direnç değeri çok düşük bir değerdedir.

Emitter AC Direncinin değeri, devre üzerinden geçen emitter akımının değerine ve kutuplama voltajına bağlı olarak değişir. IE, DC emitter akımını gösterirken emitter AC direnci aşağıdaki bağıntı ile hesaplanabilir:

Common Base Amplifier İçin Giriş-Çıkış Direnci

Giriş Direnci: Sinyal üreten kaynakların, devre girişine uygulandıkları sırada karşılaştıkları dirence denir.
Çıkış Direnci: Sinyal üreten kaynakların, devre girişine uygulanmaları sonucunda, devrede elde edilen çıkış sinyalinin karşılaştığı dirence denir.

Transistörlerde üç çeşit direnç vardır (Bkz. Şekil 3). Bunlar:

Common Base Amplifier Konfigürasyonu

Small signal amplifier devrelerinde, devreye uygulanan giriş sinyali, transistöre uygulanan DC kutuplamasına göre çok daha azdır. Bu tür devreler, giriş sinyalinin biçimini değiştirmeden çıkış sinyalini yükseltirler, ayrıca da transistörün lineer karakterisitiği çerçevesinde çalışırlar. Bu yüzden de small signal amplifier’lara lineer amplifier da denmektedir. İşte, bu yazıda bir tür small signal amplifier (lineer amplifier) olan Common Base Amplifier devrelerinin çalışma prensibini, devre çizim ve simülasyon programı olan Multisim ile inceleyeceğiz.

Common Collector Amplifier

Devre 2 – Common Collector Amplifier Devresi

Devre 2’de görülen Common Collector Amplifier devresinde iki önemli husus vardır ki onlardan ilki DC güç kaynağının negatif ucunun (PNP transistör için) direkt olarak Q1 transistörünün collector ucuna bağlı olması, ikincisi ise çıkış sinyalinin emitter ile emitter rezistörü olan R3 arasındaki bağlantıdan sağlanmasıdır. Eğer Q1 transistörü NPN tipinde bir transistör olsaydı o zaman da DC güç kaynağının pozitif ucu direkt olarak bu transistörün collector ucuna bağlanacaktı.

Common Emitter Amplifier Devrelerinde Kapasitörlerin Görevleri

Devre 1’deki Common Emitter Amplifier devresine Grafik 1’de görülen giriş sinyali uygulandığında, TP2 noktasındaki AC gerilim Grafik 2’deki gibi elde edilmiştir. Grafik 1 ve Grafik 2 incelendiğinde gerçekten de çıkış sinyali, giriş sinyalinin tersi olup çıkış sinyalinin genliği, giriş sinyalinin genliğinden çok daha fazladır. Bu bağlamda, Devre 1’in çalışmasında bir sorun yoktur diyebiliriz. O halde, şimdi de TP1 noktasından AC gerilimi ölçebiliriz. TP1 noktasından ölçülüp AC çıkış sinyalini gösteren Grafik 3 ile TP2 noktasından ölçülüp AC çıkış sinyalini gösteren Grafik 2 birbirlerinin aynısı olarak gözlenmiştir. Bu durumda diyebiliriz ki; C2 kapasitörü AC’ye kısa devre gibi davranır, yani AC’yi geçirir.

Common Emitter Amplifier Devresi

Emitter’ın hem giriş hem de çıkış uçlarında ortak olması nedeniyle bu düzenlemeye “Common Emiter Amplifier” denir.

Bir common emitter amplifier devresine giriş sinyali vermeden önce DC öngerilimleme yapılmalıdır. Bu öngerilimlemeye sahip olan transistörden artık base akımı, emitter akımı ve collector akımı geçmeye başlayacaktır.

PNP Transistör Yükselteç Nedir?

Devre 2’de görülen R1 direnci Q1 transistörüne uygun base voltajının verilmesini sağlarken R2 direnci ise Q1 transistörünün collector ucundan tam olarak -10 VDC değerinin görülmesine engel olur. Böylece hem collector voltajı değişebilir hem de giriş sinyali yükseltilmiş olur. Yani uygun devre elemanı seçilmesi giriş sinyalinin yükseltilmesi için önemlidir.

Devre 2’nin girişine sinyal uygulanmadığı zaman akım transistör üzerinden geçecek ve şu yolları takip edecektir: V2-R2-collector-base-emitter-toprak. Bu sabit akım R2 üzerinde bir voltaj düşümüne sebep olacaktır. Bu değer Grafik 4’te -2 Volt’tur.

NPN Transistör Yükselteç Kavramı

Devre 1’de görülen R1 direnci Q1 transistörüne uygun base voltajının verilmesini sağlarken R2 direnci ise Q1 transistörünün collector ucundan tam olarak 10 VDC değerinin görülmesine engel olur. Böylece hem collector voltajı değişebilir hem de giriş sinyali yükseltilmiş olur. Yani uygun devre elemanı seçilmesi giriş sinyalinin yükseltilmesi için önemlidir.

Transistör Yükselteç Kavramı

Yükseltme: Giriş sinyalinin değerini arttırma işlemi.
Yükselteç: Yükseltme işlemini sağlayan araca yükselteç denir. Yükselteçler bir sinyalin akım voltaj ve güç değerlerini arttırabilirler.

Kırpıcılar ve Kenetleyiciler Ayrıntılı Bilgileri ve Devreleri

Diyot Kırpıcıları

Series Positive Limiter

Series Negative Limiter

Parallel Positive Limiter

Parallel Negative Limiter

Parallel Positive and Negative Limiter

Beslemeli Kırpıcılar


Series Negative Limiter with Negative Bias

Series Negative Limiter with Positive Bias

Series Positive Limiter with Negative Bias

Series Positive Limiter with Positive Bias


Parallel Negative Limiter with Negative Bias

Parallel Negative Limiter with Positive Bias

Parallel Positive Limiter with Negative Bias

Parallel Positive Limiter with Positive Bias

Parallel Positive and Negative Limiter with Bias

Diyot Kenetleyicileri

Positive Diode Clamper

Negative Diode Clamper


Beslemeli Kenetleyiciler

Positive Clamper with Positive Bias

Positive Clamper with Negative Bias

Negative Clamper with Positive Bias

Negative Clamper with Negative Bias


Transistörün Test Edilmesi

Kırpıcıların ve Kenetleyicilerin kullanıldıkları yerler

Genel olarak “Limiter”ların kullanıldıkları yerler:
  •  Güç kaynaklarından AC kaynağını DC “pulse”lara çevirmede
  •  Sinyallerin şeklini değiştirme amaçlı devrelerde
  •  Koruma devrelerinde

Genel olarak “Clamper”ların kullanıldıkları yerler:
  •   Bir AC sinyalin bir DC seviyesine bindiği devrede
  •  Televizyonlarda görüntü ekranının operasyonu için video sinyaline bir DC voltajı eklemede

Negatif Beslemeli Negatif Kenetleyici Devresi

Devre 20’deki V1 giriş sinyalinin pozitif alternansı için D1 diyodu ileri kutuplanır ve kapalı bir anahtar gibi davranarak C1 kapasitörünün kısa sürede dolmasına olanak sağlar. C1 kapasitörü dolana kadar çıkış gerilimi -5 Voltu gösterir. Böylece C1 kapasitörünün giriş sinyaline yakın olan plâkası pozitif diğer plâkası ise negatif olarak yüklenmiştir.

Kenetleme Devresi - Pozitif Beslemeli Negatif Kenetleyici Devresi

Devre 19’daki V1 giriş sinyalinin pozitif alternansı için D1 diyodu ileri kutuplanır ve kapalı bir anahtar gibi davranarak C1 kapasitörünün kısa sürede dolmasına olanak sağlar. C1 kapasitörü dolana kadar çıkış gerilimi +5 Voltu gösterir. Böylece C1 kapasitörünün giriş sinyaline yakın olan plâkası pozitif diğer plâkası ise negatif olarak yüklenmiştir. Giriş sinyali pozitif alternanstan negatif alternansa geçtiğinde D1 diyodu ters kutuplandığından diyodun bulunduğu kol “açık” duruma geçmiştir ve böylece C1 kondansatörü giriş sinyaline yardımcı bir kaynak gibi görev alarak R1 direnci üzerinden birlikte akım geçirirler.

Negatif Beslemeli Pozitif Kenetleyici Devresi - Kenetleme Devreleri

Devredeki V1 giriş sinyalinin negatif alternansı için D1 diyodu ileri kutuplanır ve kapalı bir anahtar gibi davranarak C1 kapasitörünün kısa sürede dolmasına olanak sağlar. C1 kapasitörü dolana kadar çıkış gerilimi, V2 gerilim kaynağının değeri olan -5 voltu gösterir. Böylece C1 kapasitörünün giriş sinyaline yakın olan plâkası negatif diğer plâkası ise pozitif olarak yüklenmiştir. 

Transistör Bacak Tespiti ve Transistör Bacaklarının Test Edilmesi

Transistörler iki eklemden oluşmaktadırlar ve her iki eklemin de dirençleri bir transistorün hatalı olup olmadığını belirtebilir.

Kenetleme Devreleri - Pozitif Beslemeli Pozitif Kenetleyici Devresi

Devredeki V1 giriş sinyalinin negatif alternansı için D1 diyodu ileri kutuplanır ve kapalı bir anahtar gibi davranarak C1 kapasitörünün kısa sürede dolmasına olanak sağlar. C1 kapasitörü dolana kadar çıkış gerilimi, V2 gerilim kaynağının değeri olan +5 voltu gösterir. 

Negatif diyot kenetleyici

Devre 16’daki V1 giriş sinyalinin pozitif alternansı için D1 diyodu ileri kutuplanır ve kapalı bir anahtar gibi davranarak C1 kapasitörünün kısa sürede dolmasına olanak sağlar. C1 kapasitörü dolana kadar çıkış gerilimi sıfır voltu gösterir. Böylece C1 kapasitörünün giriş sinyaline yakın olan plâkası pozitif diğer plâkası ise negatif olarak yüklenmiştir.

pozitif diyot kenetleyici

Devredeki V1 giriş sinyalinin negatif alternansı için D1 diyodu ileri kutuplanır ve kapalı bir anahtar gibi davranarak C1 kapasitörünün kısa sürede dolmasına olanak sağlar. C1 kapasitörü dolana kadar çıkış gerilimi sıfır voltu gösterir. Böylece C1 kapasitörünün giriş sinyaline yakın olan plâkası negatif diğer plâkası ise pozitif olarak yüklenmiştir. Giriş sinyali negatif alternanstan pozitif alternansa geçtiğinde D1 diyodu ters kutuplandığından diyodun bulunduğu kol “açık” duruma geçmiştir ve böylece C1 kondansatörü giriş sinyaline yardımcı bir kaynak gibi görev alarak R1 direnci üzerinden birlikte akım geçirirler. 

Beslemeli pozitif ve negatif paralel limiter

Devrede V2 kaynağından uygulanan gerilim D1 diyodunun katod ucuna +10 Voltluk, V3 kaynağından uygulanan gerilim ise D2 diyodunun anod ucuna -10 Voltluk bir etki yapar. V1 kaynağından uygulanan gerilimin +10 Volt değerine kadar D1 diyodunun katodu anoduna göre her durumda daha pozitif olacaktır. Dolayısıyla giriş sinyalinden uygulanan sinüsoidal gerilimin +10 Volt değerine kadar D1 diyodu ters kutuplanmış ve açık bir anahtar gibi davranmıştır.

pozitif beslemeli paralel pozitif limiter

Devre-13’te V2 kaynağından uygulanan gerilim D1 diyodunun katod ucuna +10 Voltluk bir etki yapar. V1 kaynağından uygulanan gerilimin +10 Volt değerine kadar D1 diyodunun katodu anoduna göre her durumda daha pozitif olacaktır. Dolayısıyla giriş sinyalinden uygulanan sinüsoidal gerilimin +10 Volt değerine kadar D1 diyodu ters kutuplanmış ve açık bir anahtar gibi davranmıştır. Bu durumda açık devre elemanı olan diyodun üzerindeki gerilim, uygulanan V1 giriş sinyali olmuştur. 

negatif beslemeli paralel pozitif limitleyici

Devrede V2 kaynağından uygulanan gerilim D1 diyodunun katod ucuna -10 Voltluk bir etki yapar. V1 kaynağından uygulanan gerilimin -10 Volt değerine kadar D1 diyodunun anodu katoduna göre her durumda daha pozitif olacaktır. Dolayısıyla giriş sinyalinden uygulanan sinüsoidal gerilimin -10 Volt değerine kadar D1 diyodu ileri kutuplanmış ve kapalı bir anahtar gibi davranmıştır. Bu durumda çıkış geriliminde, V2 kaynağından gelen -10 Voltluk gerilim görülmüştür. 
negatif beslemeli paralel pozitif limitleyici devresi


Giriş sinyalinin -10 Volt ve -20 Volt aralığında ise D1 diyodunun katodu anoduna göre daha pozitif olduğundan diyod ters kutuplanmış ve açık anahtar gibi davranmıştır. Bu durumda açık devre elemanı olan diyodun üzerindeki gerilim, uygulanan V1 giriş sinyali olmuştur. Sonuç olarak Devredeki gibi negatif kutuplanmış V2 kaynağı ve çıkış gerilimine paralel olarak bağlanmış bir diyod, giriş sinyalinin pozitif alternansını, uygulanan V2 kaynağına bağlı olarak limitlediğinden bu tür devreler “Parallel Positive Limiter with Negative Bias” "negatif beslemeli paralel pozitif limitleyici " olarak adlandırılır.

pozitif beslemeli paralel negatif limiter

Devre-11’de V2 kaynağından uygulanan gerilim D1 diyodunun anod ucuna +10 Voltluk bir etki yapar. V1 kaynağından uygulanan gerilimin +10 Volt değerine kadar D1 diyodunun anodu katoduna göre her durumda daha pozitif olacaktır. 
pozitif beslemeli paralel negatif limiter devresi

Parallel Negative Limiter with Negative Bias

Devre-10’da V2 kaynağından uygulanan gerilim D1 diyodunun anod ucuna -10 Voltluk bir etki yapar. V1 kaynağından uygulanan gerilimin -10 Volt değerine kadar D1 diyodunun katodu anoduna göre her durumda daha pozitif olacaktır. Dolayısıyla giriş sinyalinden uygulanan sinüsoidal gerilimin -10 Volt değerine kadar D1 diyodu ters kutuplanmış ve açık bir anahtar gibi davranmıştır. Açık devre elemanının üzerinde görülen voltaj uygulanan voltaj olacağından çıkış gerilimi, uygulanan giriş sinyali olarak görülmüştür.

Series Positive Limiter with Positive Bias

Devre-8’de V2 kaynağından uygulanan gerilim D1 diyodunun anod ucuna +10 Voltluk bir etki yapar. V1 kaynağından uygulanan gerilimin +10 Volt değerine kadar D1 diyodunun anodu katoduna göre her durumda daha pozitif olacaktır. Dolayısıyla giriş sinyalinden uygulanan sinüsoidal gerilimin +10 Volt değerine kadar D1 diyodu ileri kutuplanmış ve kapalı bir anahtar gibi davranmıştır. Bu durumda da çıkış geriliminde, uygulanan giriş sinyali görülmüştür. 

Series Positive Limiter with Negative Bias

Devre-8’de V2 kaynağından uygulanan gerilim D1 diyodunun anod ucuna -10 Voltluk bir etki yapar. V1 kaynağından uygulanan gerilimin -10 Volt değerine kadar D1 diyodunun katodu anoduna göre her durumda daha pozitif olacaktır. Dolayısıyla giriş sinyalinden uygulanan sinüsoidal gerilimin -10 Volt değerine kadar D1 diyodu ters kutuplanmış ve açık bir anahtar gibi davranmıştır.


Series Negative Limiter with Positive Bias

Devre-7’de V2 kaynağından uygulanan gerilim D1 diyodunun katod ucuna +10 Voltluk bir etki yapar. V1 kaynağından uygulanan gerilimin +10 Volt değerine kadar D1 diyodunun katodu anoduna göre her durumda daha pozitif olacaktır. Dolayısıyla giriş sinyalinden uygulanan sinüsoidal gerilimin +10 Volt değerine kadar D1 diyodu ters kutuplanmış ve açık bir anahtar gibi davranmıştır.

Series Negative Limiter with Negative Bias

Devre-6’da V2 kaynağından uygulanan gerilim D1 diyodunun katod ucuna -10 Voltluk bir etki yapar. V1 kaynağından uygulanan gerilimin -10 Volt değerine kadar D1 diyodunun anodu katoduna göre her durumda daha pozitif olacaktır. Dolayısıyla giriş sinyalinden uygulanan sinüsoidal gerilimin -10 Volt değerine kadar D1 diyodu ileri kutuplanmış ve kapalı bir anahtar gibi davranmıştır. Bu durumda da çıkış geriliminde, uygulanan giriş sinyali görülmüştür.

Parallel Positive and Negative Limiter

Devre-5’te V1 kaynağından uygulanan sinüsoidal giriş sinyalinin pozitif alternansı için D1 diyodu ileri, D2 diyodu ise ters kutuplanmıştır. İleri kutuplanan diyodun iç direnci ters kutuplanan diyodun iç direncinden çok daha az olacağından ve voltaj kaynağından gelen akım, rezistivitesi düşük olan kolu seçeceğinden bu akım kapalı anahtar gibi davranan D1 diyodu üzerinden geçecektir. Dolayısıyla, giriş sinyalinin pozitif alternansı için XSC1 osiloskopundan çıkış geriliminin yaklaşık olarak sıfır olduğunu göreceğiz.

Parallel Negative Limiter

Devre-4’te V1 kaynağından uygulanan sinüsoidal giriş sinyalinin pozitif alternansı için D1 diyodu ters kutuplanmıştır. O yüzden bu diyod “kesim” pozisyonuna geçmiştir, yani açık bir anahtar gibi davranmıştır. Dolayısıyla açık devre elemanının üzerindeki voltaj uygulanan voltaja eşit olacağından XSC2 osiloskopunda çıkış sinyalini, giriş sinyalinin pozitif alternansı gibi olduğunu görmekteyiz.

Parallel Positive Limiter

Devre-3’te V1 kaynağından uygulanan sinüsoidal giriş sinyalinin pozitif alternansı için D1 diyodu ileri kutuplanmıştır. O yüzden bu diyod “iletim” pozisyonuna geçmiştir, yani kapalı bir anahtar gibi davranmıştır. Dolayısıyla giriş sinyalinin pozitif alternansı için XSC1 osiloskopunda çıkış sinyalinin, sıfıra yakın bir değerde olduğunu söyleyebiliriz.

Seri Negatif Limiter

Series Negative Limiter

Devrede V1 kaynağından uygulanan sinüsoidal giriş sinyalinin pozitif alternansı için D1 diyodu ileri kutuplanmıştır. O yüzden bu diyod “iletim” pozisyonuna geçmiştir, yani kapalı bir anahtar gibi davranmıştır. Dolayısıyla giriş sinyalinin pozitif alternansı için XSC1 osiloskopunda çıkış sinyalinin, giriş sinyaline benzer olarak sinüsodial olduğunu görmekteyiz.

Series Positive Limiter

Devre-1’de V1 kaynağından uygulanan sinüsoidal giriş sinyalinin pozitif alternansı için D1 diyodu ters kutuplanmıştır. O yüzden bu diyod “kesim” pozisyonuna geçmiştir, yani açık bir anahtar gibi davranmıştır. Dolayısıyla giriş sinyalinin pozitif alternansı için XSC1 osiloskopunda çıkış sinyalini sıfır volt olarak görürüz.

GPS Uygulamaları

GPS UYGULAMASI

GPS (Küresel Konumlandırma Sistemi) cihazları bugün varolan seyir araçları belirli bir konuma verileri bulmak için kullanılan ve birçok kez daha önceki bir sistem adam bilinen daha doğrudur. GPS, özellikle kullanmak 27 uydular ve teknik bilgisayarlar büyük bir ağ kullanıcının yerini (enlem ve boylam) birkaç metre kadar hesaplamak için izliyor. GPS kullanırken çok bulunduğunuz yerin ve hız ve yön ve hedef mesafe takip etmek kolayca izliyor.

FPGA ve CPLD Nedir?

A Field-Programmable Gate Array bir yarı iletken cihaz "mantık blokları" ve  programlanabilir mantık elemanları  içerir birbirine. Alan programlanabilir kapı dizileri kapısı dizilerin Programlanabilir Mantık Aygıtları (PLD'ler) ve programlanabilirlik ile mimari birleştirir. 

Bazı FPGA gayrimenkul satıcı mantığı ile FPGA alanında programlanabilirlik özelliği uygulanması ve kalıp alanının büyük bir bölümünü işgal eder programlanabilir yönlendirme içindir. kapıları genellikle kullanıcıya kullanılabilir sayısı 10.000 3000 arasında değişir. Bir FPGA normalde hangi tasarım birkaç kararsız mantık bloklarının ekleyebilirler oluşur. Mantık bloğu bazı evrensel kapılar oluşur. 

FPGA indirme kabloları (download cables)

FPGA üreticileri pek çok açıdan cihazlarının yapılandırmasını  -örneğin indirme- sağlar. Tek yönlü PC'nizden FPGA bağlanan bir kablo kullanılıyor. En popüler kabloları bilgisayarınızın paralel veya USB arabirim bağlantısıdır.

Bu kablolar, bazen "JTAG kabloları" (çünkü genellikle bir FPGA JTAG pin bağlantıdır) denir.


Dikkat: FPGA kabloları üreticilere özgüdür.

FPGA Kristaller ve Osilatörler

Çoğu FPGA tasarımında, genellikle kristaller veya "osilatörler" oluşturulan istikrarlı saat sinyalleri gerektirir. Bak Ecliptek, SaRonix ve vite kuvars kristalleri ve osilatörler üreticileri örnekleri olarak.

Kristaller bir rezonatör (Quartz) içeren herhangi bir elektronik kendileri osilasyon yok.
Osilatörler hem rezonatör ve (amplifikatör) salınımların devam ettirebilmek için gereken elektronik ürünü içerir.

Bir kristalin temel parametresi / osilatörün rezonans sıklığıdır. Kuvars fabrikada, eğer farklı bir kesim frekansı istiyor ise, farklı bir kısmını kullanmak zorunda. Bu FPGA prototip sırasında birkaç farklı bölümlerine sahip olmak yararlıdır.

LM358 Opamp Çift Modlu İşlemsel Yükselteç Özellikleri ve Avantajları

LM358 serisi iki bağımsız, yüksek kazanç, iç frekans özellikle tek bir güç kaynağından gerilim geniş bir yelpazede üzerinde çalışacak şekilde tasarlanmıştır operasyonel amplifers telafi oluşur. Operasyon split güç kaynakları dan da ve düşük güç kaynağı mevcut drenaj mümkündür güç kaynağı voltaj büyüklüğünü bağımsızdır. Uygulama alanları dönüştürücü yükselteçler, dc kazancı blokları ve şimdi daha kolay tek bir güç kaynağı sistemleri uygulanabilir tüm geleneksel op amp devreleri içerir.
Örneğin, LM358 serisi doğrudan kapalı sayısal sistemlerinde kullanılan ve kolayca ek ± 15V güç kaynağı gerektirmeden gerekli arabirim elektronik sağlayacak standart +5 V güç kaynağı geriliminin çalıştırılabilir.


İç Tesisat Planları - ELEKTRİK PROJESİ HAZIRLAMA

Aydınlatma ve İç Tesisat Planları: 
Aydınlatma armatürleri ve priz yerleşimleri, tesisat planları, aydınlatma kontrol sistemleri kullanıldığında sistem modülleri, özel armatür ve aydınlatma direği detay resimleri, pano tek hat şeması ve yükleme tablosu, linye numaraları, kritik linye gerilim düşümü ve akım kontrolü hesabı bu kısımda verilecektir. Linye yükleri RST fazlarına dengeli dağıtılacaktır. Lamba seçerken tasarruflu ampuller seçilmesine özen gösterilecektir.

Örnek: İÇMESUYU ELEKTRİK TEMİNİ PROJESİNDE GÖRÜLEN EKSİKLİKLER

1-İlgili kuruluştan temin edilecek enerji müsaade yazısına göre, enerji teminine yönelik projelerin hazırlanması,
2- Tesisin ihtiyacını karşılayacak Jeneratör konulması,
3-Tesisin güç ihtiyacı hesabının verilmesi (trafo ve jeneratör seçimi için),
4-Pompa istasyonları için topraklama ve paratoner hesaplarının yapılması,
5-DY7 servis deposu manevra odası için topraklama planı ve hesabının yapılması,
6-Pompa istasyonları ve DY7 servis deposu manevra odası elektrik tesisatına ait iletken kesitleri, gerilim düşümü hesabı, akım kontrolü hesabı, tablo yükleme cetvellerinin verilmesi,

ELEKTRİK PROJESİ HAZIRLAMA PLANLARI

OG ve AG Tek Hat Şemaları

Enerji alım noktasından itibaren Ana Pano çıkışlarına kadar modüler hücreler, sigorta, kesici, termik manyetik şalter, ölçüm cihazları, kompanzasyon, jeneratör bağlantıları, otomatik devreye girme tertibatı, kablo kesit ve metrajı, bara cins ve kesitleri, tüm güçler bu şemada gösterilecektir. Ayrıca Ana giriş panosu detayları ve ekipman yerleştirmesi bu kısımda verilecektir.
Tesis beslemesi için direk tipi trafo seçildiğinde, ana pano direğin yanına konacak ve panoya trafodan giriş kablosu, boru içinde ve dışardan görünecek şekilde panoya girecektir.

ELEKTRİK PROJESİ HAZIRLAMA ESASLARI

Aşağıda bir elektrik projesi hazırlamak için gerekli olan esaslar genel hatları ile verilmiştir.
Proje hazırlama esasları proje raporu, hesaplamalar, planlar, keşifler ve ekler alt başlıkları altında gruplandırılarak verilmiştir.

1.1 PROJE RAPORU
1.1.1 Açıklamalar

Tesisin yapımı ile ilgili genel açıklayıcı bilgiler ihtiva edecektir.
Genel tanıtım: Elektrik Projesi yapılan tesisin kısa tanıtımı yapılacaktır.
Projenin amacı: Elektrik tesisinin yapılmasının gerekçesi yazılacaktır.
Enerji temini ve güç tesisatı: Enerji verecek kuruluştan yüklenici tarafından alınacak olan Enerji Müsaade Yazısına göre: OG veya AG’den enerjinin alım yeri, Enerji nakil hattının tipi (kablo/ havai hat), OG modüler hücre, trafo, Ana Pano ve dağıtım panolarının beslemeleri hakkında bilgiler verilecektir.

ÖRNEK BİR ELEKTRİK PROJESİ HAZIRLAMA, VERİLECEKLER LİSTESİ

Elektrik Projesi tanziminde genelde aşağıdaki sırada doküman hazırlanacak olup tesisin özelliğine göre olmayacak kısımlar atlanacaktır.
Projenin kapağının ilk sayfasına içindekiler listesi konacaktır.
1) Proje Raporu: standart başlık sayfası proje raporunun ilk sayfasına konacaktır. Proje raporu 4 kısımdan oluşacaktır.
1.1- Açıklamalar
1.1.1-Genel tanıtım
1.1.2- Projenin amacı
1.1.3- Enerji temini ve güç tesisatı
1.1.4- Enerji ölçüm sistemi
1.1.5- Yedek güç kaynağı (Dizel jeneratör)
1.1.6- Kuvvet kontrol sistemleri
1.1.7- Acil durum Aydınlatması ve yönlendirmesi
1.1.8- Yıldırımdan korunma tesisi
1.1.9- Yangından korunma sistemi
1.1.10- İç tesisat ve zayıf akım tesisi
1.1.11- Çevre aydınlatması



1.2- Hesaplamalar
1.2.1- Elektrik güç ihtiyacı hesabı
1.2.2- Dizel Jeneratör (Yedek güç kaynağı) hesabı
1.2.3- Reaktif güç kompanzasyonu hesabı
1.2.4-Gerilim düşümü ve güç kaybı hesapları
1.2.5- Kısa devre hesapları
1.2.6- Aydınlatma hesapları
1.2.7- Topraklama tesisatı hesapları
1.3- Doküman ve Tablolar
1.3.1- Elektrik tesisi çalıştırma prensipleri
1.3.2- Kullanılacak cihazların kabul şartları ve testleri ile ilgili tanımlar
1.3.3- Birim fiyat tarifleri
1.3.4- Yazılım ve Donanıma ait malzeme seçim listeleri ve teknik şartnameleri
1.4- Bilgi föyleri
1.4.1- Enstrüman bilgi föyleri
1.4.2- Loop diyagramları
2- Planlar
2.1- OG ve AG tek hat şemaları
2.2- Enerji Nakil Hattı Planları
2.2.1.Yeraltı Kablolu Enerji Nakil Hatları
2.1.3.a.1- Enerji Müsaade Yazısı alınması
2.1.3.a.2- Etüd çalışmaları
2.1.3.a.3- Planlar (Vaziyet planı)
2.1.3.a.4- Detay Planlar
2.1.3.a.5- Enerji Nakil Hattı ile ilgili hesaplamalar
2.2.2. Havai Hatlı Enerji Nakil Hattı
2.2.1.b.1- Enerji Müsaade Yazısı alınması
2.2.2.b.2- Etüd çalışmaları
2.2.2.b.3- Şeritvari topografik harita hazırlanması
2.2.2.b.4- Vaziyet Planı
2.2.2.b.5- OG Enerji Nakil Hattı (ENH) profili
2.2.2.b.6- Direk Travers seçim listeleri
2.2.2.b.7- ENH muhtelif sıcaklılara göre sehim hesapları
2.2.2.b.8- İstimlak alanlarının tesbiti ve İrtifak sahaları plan ve hesapları 2.2.2.b.9- Tip Projeler
2.3- Genel Elektrik Dağıtım Planları
2.4- Transformatör Planları
2.4.1- Trafo planları
2.4.2-Trafo Binası planları
2.4.3- Detay planlar
2.5- Jeneratör Planları
2.6- Kuvvet Tesisatı Planları
2.6.1- Vaziyet planları
2.6.2- Panolar
2.7- Kompanzasyon planları
2.8- Elektrik kumanda ve otomasyon planları.
2.8.1- Elektrik kumanda şemaları
2.8.2- Uzaktan kontrol planları
2.8.3- SCADA / PLC planları
2.9- Topraklama Tesisatı planları
2.10- Yıldırımdan korunma planları
2.11- Çevre Aydınlatması planları
2.12- P&I ve Mimik Diyagram
2.13- İç Tesisat Planları
2.13.1- Aydınlatma ve Priz Tesisat planları
2.13.2- Zayıf akım tesisat planları
2.13.3- Yangın İhbar tesisat planları
2.13.4- Acil durum aydınlatma planları
2.13.5- Asansör tesisatı planları
2.14- Katodik koruma planları
2.15- Detay resimler
2.16- Sembol listeleri
3)Ekler:
Elektrik Tesisleri Genel Teknik Şartnamesi,
SMM belgesi,
Enerji müsaade yazısı,
Topraklama ölçüm raporu,
Tip projeler, tip direk ve travers hesapları
4) Metraj ve Keşifler
4.1- Metraj
4.2- Keşifler

Staj Defteri, Staj Raporu

PRATİK ÇALIŞMA ÖZETİ

1. Hafta

22 Haziran 2009 Pazartesi
Staj yapılacak işyeri ile tanışma gerçekleşti, Şube Müdürü Bey’den kurumun kuralları ve çalışma stilleri hakkında ön bilgi edinildi.
Kuruma giriş işlemleri resmi olarak başlatılarak elektronik giriş kartları temin edildi.

23 Haziran 2009 Salı
Kuruma çalışan mühendisler ile tanışıldı. Ne iş yaptıklarına dair ön bilgi edinildi. Kurumda bir mühendisin nasıl çalıştığı, nasıl işe başladığı, hangi donanımlara sahip olması gerektiği konusunda faydalı bilgiler edinildi.

24 Haziran 2009 Çarşamba
Kurumdaki elektrik-elektronik mühendislerinin ülkenin farklı bölgelerindeki atık su arıtma tesisleri, içme suyu, kanalizasyon, enerji santrallerinin elektrik-elektronik dizaynı hakkında proje üretimi ve denetleme yaptığı gözlemlendi.

25 Haziran 2009 Perşembe
Kuruma denetlenmesi için gönderilen projelerden bazı örnekler incelendi. Bir projenin ana başlıklarının ne olması gerektiği hakkında genel fikirler edinildi.

26 Haziran 2009 Cuma
Denetlenen projelerdeki hata, eksikler gözlemlendi. Projedeki hataları tespit eden mühendisin ne yaptığı, çözüm için nasıl bir yol izlediğine dair gözlemlerde bulunuldu.
Elektrik-Elektronik mühendisi hanım ile birlikte  içme suyu elektrik temin projesindeki eksiklikler gözlemlendi ve bir rapor haline getirilerek ilgili yerlere iletildi.




2. Hafta

29 Haziran 2009 Pazartesi
Amirin direktifleri doğrultusunda  içme suyu projesi ayrıntıları ile gözden geçirildi. Nasıl hazırlandığına dair daha ayrıntılı bilgiler edinildi. Amirin isteği doğrultusunca proje diğer projeler ile karşılaştırılarak kabaca bir eksik listesi hazırlandı. Hazırlanan eksik listesi EK-2 de mevcuttur.
30 Haziran 2009 Salı
Projelerde kumanda, kontrol sistemlerine özel olarak eğinildi. Nasıl hazırlandığı konusunda genel fikirler edinildi.
1 Temmuz 2009 Çarşamba
Kumanda sistemlerinde kullanılan PLC sistemleri hakkında gözlem yapıldı.
2 Temmuz 2009 Perşembe
Amirin direktiflerine göre PLC(Programlanabilir Lojik Kontrolörler) hakkında araştırma yapıldı.
3 Temmuz 2009 Cuma
PLC araştırması ve genel hatları ile öğrenme devam etti. Kaynak olarak kurumdaki bilgisayarlardaki internet bağlantısı, ayrıntılı PLC kitabı ve kurumdaki mühendislerin bilgilerinden faydalanıldı.
3. Hafta
6 Temmuz 2009 Pazartesi
Amire PLC hakkında kısa ve özet bilgi şeklinde bir sunum yapıldıktan sonra konunun pekiştirildiğine emin olundu ve kuruma gelen projelerdeki kumanda sistemlerine tekrar göz atılması istendi.
7 Temmuz 2009 Salı
Kurumdaki Plan biriminin gündemine yeni bir rüzgar enerjisi santrali proje isteği geldi ve benden rüzgar enerjisi ve rüzgar enerji santralleri hakkında internetten araştırma yapmam istendi.
8 Temmuz 2009 Çarşamba
Rüzgar enerjisi, enerjinin kaynakları ve oluşumu hakkında araştırma yapıldı.
9 Temmuz 2009 Perşembe
Rüzgar enerjisi santralleri kurulumu ve yapısı hakkında araştırma yapıldı. Kurumdaki mühendislerin rüzgar enerjisi hakkındaki bilgilerinden faydalanıldı.
10 Temmuz 2009 Cuma
Rüzgar enerjisi santralleri hakkında örnekler incelendi ve kurulmuş olan santrallerin yapısı hakkında genel bilgiler edinildi.
4. Hafta

13 Temmuz 2009 Pazartesi
Birimdeki mühendislere rüzgar enerjisi santrali projesi gelmeden konu hakkına genel bir önbilgilendirme yapıldı. Onların bilgi ve tecrübeleri ile konu bir münazara şeklinde ele alınılarak zenginleştirildi.
14 Temmuz 2009 Salı
Birimdeki mühendisleri ile mühendisliğin ne olduğu ve nasıl çalışılması gerektiği hakkında faydalı fikir alışverişleri yapıldı.
15 Temmuz 2009 Çarşamba
Mühendislerin tecrübeleri hakkında sohbet tarzına ama bilgilendirici fikir alışverişleri yapıldı. Resmi kurumlar ve özel kurumlardaki işleyiş ve çalışma tecrübeleri dinlendi. Konu hakkında bilgi sahibi olundu
16 Temmuz 2009 Perşembe
Mühendislik hakkında genel araştırmlar yapıldı. İnternet ortamından bulunan kaynaklar ile mühendislik kavramı üzerine araştırma yapıldı.
17 Temmuz 2009 Cuma
Stajın son günü geldiği için kurum ile ilişik kesme işlemleri başlatıldı. Verilen kimlik kartları teslim edildi. Resmi kurumlardaki işleyişin nasıl gittiği hakkında bir kere daha fikir sahibi olundu. Mühendislerle vedalaşıldı.


SONUÇLAR

Tecrübe ettiğim pratik çalışma(staj) sayesinde genel hatları ile bir proje nasıl hazırlanır, nasıl teklif sunulur ve nasıl incelenir gözlemlemiş oldum. Staj yaptığım kurumun yapmış olduğu onlarca proje olması ve çalışan mühendislerin konu hakkında bilgi sahibi olmaları projeler konusunda hem çeşit zenginliği hemde tecrübe zenginliği açısından faydalı oldu. Resmi bir kurum olduğundan dolayı, resmi bir kurumda bir mühendis nasıl çalışır işlevi nedir daha yakından görmüş oldum. 4 kişiden oluşan elektrik-elektronik mühendisi ekibinin yanında sürekli bulunarak ekip çalışması ve koordinasyon kabiliyetlerimde gelişme oldu. Resmi yazışmalar, ast-üst ilişkileri hakkında güzel tecrübelerim oldu.

Proje Hazırlamada SWOT Analizi Örneği



Güçlü Yönler

Ø  Dünyada teknoloji hızla ilerlemekte ve şirketler bu değişime ya ayak uydurmak ya da piyasadan çekilmek zorunda kalmaktadır. Şirketimiz bunu göz önünde bulundurmakta, çalışanlarını deneyimli kişilerden seçmekte, eğitime ve teknolojik gelişime büyük önem vermektedir.
Ø  Radyo frekansı kullanmamaktadır. 800-1550 nm dalgaboyu ışığı kullanarak, yüksek bant genişliğinde laser ışınları ile veri iletişimi sağlar.
Ø  Radyo frekansını kullanmadığı için ITU (International Telecom Union) standartlarında "Lisansa tabi değildir" (License Free) olarak tanımlıdır. Bu yüzden bürokratik işlemlere tabii değildir.
Ø  OSI Modelinin birinci katmanında (fiziksel katman) çalıştığı için tamamen protokol bağımsızdır.
Ø  Radyo frekansı kullanmak suretiyle çalışan diğer kablosuz teknolojilerin etkilendiği dış etkenlerden etkilenmez. (Yağmur, kar, frekans kirliliği)

Örnek Projede Dış Çevre Analizi

Makro Analiz
* Teknolojik Unsurlar: ar-ge çalışmaları için büyük yatırımlar sağlayarak teknolojisinin bir kısmını kendisi sağlamaktadır. Bu çalışmalarla da yetinmeyerek hizmet verdiği alanda faaliyet gösteren ilgili kuruluş, vakıf, şirket ve üniversitelerle işbirliğine girerek daha iyi, daha yeni, daha güvenilir ürünler sunmayı amaçlamaktadır. Geliştirdiği teknolojisi ile ilk aşamada Türkiye’de, daha sonra dünya da bir numara olacaktır.

Kalite Teminatı Süreci DO178B

Bu kısımda Yazılım Kalite Teminat (SQA) sürecinin faaliyetleri ve hedefleri incelenmiştir. SQA süreci Yazılım Kalite Güvence planı(SQAP) ve Yazılım Planlama süreci tarafından tanımlanan kriterlere bağlı olarak uygulanmaktadır.SQA süreç faaliyetlerinin çıktıları Yazılım Kalite Teminat Kayıtları veya diğer yazılım hayat döngüsü verilerinde saklanmaktadır.

DO-178 B Konfigürasyon Yönetim Süreci

Bu süreç yazılım konfigurasyon yönetimi(SCM) sürecinin faaliyetlerini ve amaçlarını analatmaktadır.SCM süreci, yazılım planlama süreci ve SCM planında anlatıldığı gibi uygulanmaktadır.SCM sürecinin çıkışları,Software Configuration Management Records kısmında kaydedilmektedir ya da yazılım hayat döngüsü verilerinde kaydedilmektedir.Bu süreçte, gereksinimler üzerinden yapmakta olan işleri tanımlayan(spesifikasyonlar) dökümanlar kurulmakta ve sürekli kontrolu sağlanmaktadır.

Bu süreç, diğer yazılım hayat döngüsü sürecleriyle birlikte calısmaktadır.Konfigurasyon yönetimi sürecinin amacı,hem yazılımda hem donanımda hayat döngusu boyunca sistemin gelişiminin izlenmesidir.Bu süreç problem raporlarını,değişiklikleri ve bununla ilgili faaliyetleri kontrol etmektedir.Ayrıca kaynak kod geliştirme cevresi,test aracları,yazılım entegrasyon aracı ve diger yazılım, donanım dökumanlarının arşivi sağlanmaktadır. Bu sürecte kullanılan dökümanlar sunlardır:

  • Software Configuration Index(SCI)
  • Software Life Cycle Environment Configuration Index(SECI)

DO-178B Doğrulama Süreci

DO-178B için bu süreç yazılım doğrulama sürecinin faaliyetlerini ve amaclarını anlatır.Doğrulama, yazılım geliştirme ve yazılım doğrulama süreçlerindeki sonucların teknik bir görüşüdür.Doğrulama süreci, yazılım planlama süreci ve yazılım doğrulama planı doğrultusunda uygulanır. Doğrulama, kolay bir test yöntemi değildir.Test yöntemi genellikle hataların yokluğunu gösteremez.Sonuc olarak ilerdeki alt bölümler, tartısılan yazılım dogrulama sureci amacları, gözden gecirme, analiz etme ve test yapma bölümlerinden olustuğu zaman ,dogrulama terimini test yerine kullanır.

DO178B Geliştirme Süreci

Bu süreç yazılımın tasarlanmasından kodlanmasına kadar geçen süreyi içermektedir..Bu sürecin sonunda yazılım kullanılabilir seviyeye gelmektedir.Doğrulama süreci ile eş zamanlı ilerlemektedir.Bu aşamada yazılımın gereksinimleri belirlenir.Yazılımın planlama süreci içerisinde belirtildiği gibi tasarlanması yapılır ve genel planlama sürecinde belrilenen derleme kodlama dilleri kullanılarak yazılım kodlaması yapılır. Kodlama işlemnin ardından elde edilen yürütülebilir(.exe durumundaki) durumdaki yazılımın planlama sürecindeki yazılım ile olan bütünlüğü ve uygunluğu kontrol edilmektedir.

DO-178 B Planlama Süreci

Bu bölümde DO-178 B yazılım planlama sürecinin amacları ve faaliyetleri tartısılmaktadır.Bu bölüm yazılım planlarını, yazılım geliştirme sürecini ve diğer ilgili sürecleri yönlendirecek standartları olusturmaktadır.

Bu süreçten çıkan dökümanlar:
Plan for software aspects of certification (PSAC)
Software development plan (SDP)
Software verification plan (SVP)
Software configuration management plan (SCMP)
Software quality assurance plan (SQAP)
System requirements
Software requirements standard (SRS)
Software design standard (SDS)
Software code standard (SCS)
Son 3 standart yazılım düzeyi D için gerekli değildir.

DO-178 B Uçuş Sertifikasyonu Süreçler ve Dökümanları

Süreçler, yazılım düzeylerine göre hedefleri gerçekleştirmek üzere tasarlanmışlardır..İşlemler DO-178B deki özet çalışma alanları olarak tanımlanmıştır.Ayrıca gerçek bir projeyi tanımlamak ve nasıl uygulandığını belirlemek için planlayıcılara göre uygun düşmesi gerekmektedir.Bu yüzden, gerçek bir proje üzerinde bir işlem bağlamında yapılacak olan gerçek faaliyetlerin hedefi desteklemek amacıyla gösterilmesi zorunluluğu vardır.Bu faaliyetler proje planlayıcıları tarafından,planlama surecinin bir parcası olarak tanımlanmaktadır.

DO-178 B Uçuş Sertifikasyonu Yazılım Düzeyi

DO-178 B Uçuş Sertifikasyonu Yazısının devamıdır...

İhtiyaç duyulan düzey sistem içerisinde bulunan hata durumlarının etkilerinin incelenmesiyle güvenlik değerlendirme işlemi ve risk analizi tarafından belirlenir.Hata durumları hava,mürettebat ve yolcular üzerindeki etkilerine göre katogorize edilebilmektedir.

DO-178B nedir? Kalite Standartları

DO-178B,(Software Considerations in Airborne Systems and Equipment Certification) RTCA(Havacılık radyo teknik komisyonu) tarafından yayınlanmış yazılım geliştirme ve doğrulama standartı olarak adlandırılmaktadır.Standart, RTCA ve EURO CARE (Sivil havacılık Donanımı Avrupa kurumu) tarafından geliştirilmiştir.FAA(Federal aviation administration-Amerika Birleşik devletler kurumu) DO-178B standartını aviyonik olarak yazılımı onaylama yoluyla kullanmaktadır.

DO-178B Amerika’da havacılık yazılım geliştirme olarak kullanılan temel prensipleritanımlayan,yukarıda da belirtildiği gibi gelişimsel işlemlerle ilgilenen bir standarttır.DO -178B sertifikasyonu belgeleri ve kayıtları destekleyen çoklu dağıtıma ihtiyaç duymaktadır.Sertifikasyon için ihtiyaç duyulan parça sayısı ve bunların kapsadıkları bilgi miktarına, aranan sertifikasyon derecesi tarafından karar verilmektedir.Hedeflenmiş DO-178B sertifikasyon düzeyleri A,B,C,D veya E olarak adlandırılmıştır.Benzer şekilde bu DO-178B sertifikasyon düzeyleri potansiyel yazılım hatalarının sonuçlarını göstermektedir.Bunlar catastrophic, hazardous-severe, major, minor, or no-effect olmak üzere gruplara ayrılmıştır.

Staj Başvuru Formu



                                                                                                                     

Tarih:…../……/20….




……………………………Bölüm Başkanlığına



         Bölümünüzün …….………… numaralı öğrencisiyim. Staj için gerekli koşulları yerine getirmiş bulunuyorum. Nüfus bilgilerim ve staj yapacağım yere ilişkin bilgiler aşağıdadır. Gereğini saygılarımla arz ederim.

RFID ile Otomatik Ürün Tanıma ve Ürün Bilgilerinin Ekranda Gösterimi

Bu projenin amacı mağazadaki müşterinin bir ürün hakkında detaylı bilgilendirilmesinin sağlanması ve bu işlemi sadece RFID ile çalışan bir okuyucunun alanına girilerek bilgilerin bir monitor aracılığıyla görüntülenmesidir.

Sistemin kullanım alanları:
Perakende satışı yapılan tüm ticari iştiraklarda kullanılabilir.

Telekom için daha pratik bir optik anahtarlama

Telekomünikasyon veri aktarım hızı, ancak yüksek bant genişlikleri çalışabilirler optik anahtarlar tüm optik düğmelerini kullanarak açmak ve kapatmak için çok enerji gerekir. Yani her zamanki yaklaşımı telekom sağlayıcıları aktarımları için ışığa elektrik sinyalleri ışığa veri işleme dönüştürmek sistemleri, tekrar dağıtmak.

University of Southern California ve Stanford Üniversitesi araştırmacılarının Şimdi teorik çalışma bir şekilde bu ticaret-off bant genişliği ve güç arasındaki kurtulmak için öneriyor. Onların simülasyonları düşük güçte anahtarlama izin vermelidir ışık darbeleri şekillendirme yeni yollar kullanarak giriş ışını kontrol öneririz. bu etkiler laboratuarda ortaya konabilir, bunlar yeni cihazlar için hızlı, enerji tasarruflu telekomünikasyon yol açabilir.

Birbirleriyle etkileşim fotonlar için çok enerji alır çünkü Optik sinyal işleme yüksek güç gereksinimleri vardır. Tek yönlü bu etkileşimler teşvik ışık yoğunluğunu artırmak için kirişler. Daha fazla darbe yoğun, daha fazla gücü üretmek için, ama daha büyük olasılıkla başka bir darbe ile etkileşim için alır.

Sensör Verisi ile Sayıcı devresi oluşturma

Girilen Herhangi bir sensor verisinin 7-segmentde gösterilmesi yazısının devamıdır:

(Not: Şekildeki isimlendirme ile anlatımdakinde farklılık olabilir -U5, U6 gibi- mühim olan olayın anlaşılması)

Kişi kapıdan içeri girerken önce 1. sensör kesildiğinde U5 AND kapısından 1 sinyali elde edilecektir. Bu arada diğer AND kapıları 0 sinyali verecektir.U5 AND kapısının çıkışı U1:A FF-unun setine uygulanarak Q ucunda 1 sinyali oluşturur ki, bu da U4:A FF-nun D’sine uygulanacaktır (Kişi buradan geri dönerse sistem başlangıçdaki haline dönecektir). Daha sonra yolcu kapıdan geçmeye devam ederse 00 durumunda tüm AND kapıları 0 vereceğinden FF-da durum değişmeyecektir (Kişi buradan da geri dönerse 11 durumunda sistem başlangıçtaki haline dönecek, yani sayaca hiç bir sinyal gönderilmeyecektir). Kişi, bir sonraki adımda 10 sinyali yolladığında  U6 AND kapısından alınan 1 sinyalini U4:A flip flopunun CLK-una uygulandığında FF-un Q-ucundaki 0 sinyali 1 olarak sayaca gönderilir. Buradan yollanılan 1 içeri girenleri 1 artıracak. Kişi girmeye devam ettiğinde 11 sinyali yollandığında U3 AND kapısı tüm FF ‘ları resetleyeceğinden ilk duruma dönülecektir.

Girilen Herhangi Bir Sensör Verisinin 7-Segment İle Gösterilmesi

GİRİŞ

Bu projede amacımız herhangi bir sensör verisini algılayıp 7-segment ile gösterebilen bir devre tasarlamaktı. Bu amaçla öncelikle biri giren kişileri algılayabilen, diğeri ise bu algılama sonucu kişi sayısını arttıran veya azaltan modüler bir devre yapısı oluşturduk. Bu devrelerin, daha sonra uygun devre çizim programı vasıtası ile simülasyonlarını elde ederek istenen şartları sağladığını gördük. Bu aşamadan sonra da gerekli devre elemanlarının alınarak ilgili simülasyonların baskı devreleri oluşturuldu.

PLC Temelli Otomatik Araba Park Etme Sistemleri

"Bir adam, yüzlerce sıradan insanın yapabileceğini yapabilir ancak bir makina sıradışı bir adamın yapabileceğini yapamaz."

Bu hızlı devrimci dönemin bilim geliştirirken, sanayi otomasyon bir zorunluluk haline gelmiştir. Bir PLC (Programmable Logic Controller) programlanabilir bir sistem otomasyonu için kullanılır. Programlanabilir kontrollü kapılar olarak tanımlanabilir

FotoDiyot Nedir? Foto Diyot devresi Uygulamaları Nelerdir?

Silikon fotodiyotları yarıiletken cihazların yüksek enerjili parçacıklar ve fotonlar cevap vardır.
Fotodiyotları parçacıkların foton soğurma veya tahsil ile çalışabilir ve güncel bir akış oluşturmak harici bir devre, olay gücü ile orantılı olarak. Fotodiyotları ve varlığı ya da ışığın dakika miktarda olmaması algılamak şiddetlerde dan son derece hassas ölçümler için 1 pW/cm2 aşağıda şiddetleri ile 100 mW/cm2 yukarıda kalibre edilebilir kullanılabilir.

Dash7 yeni Wirelles trendi

Dünya tamamen Bilgisayar ağları ile dolu.Bunda özellikle kablosuz ağ önemli rol oynar. Kablosuz veri şebekeleri içerir. Normalde Bluetooth, Zigbee düşük güç ve dijital iletişim genişliği düşük bant ile tasarlanmıştır.

Zigbee ağ lambalar bağlamak için, anahtarları, elektrik ölçerler, termostat ve diğer elektrikli aletleri aydınlatma havasında kullanır. Zigbee ağı 868 Mhz, 915 MHz ve 2.4 GHz çalışmaktadır

4 Bit Çarpma işlemi 7 Segmentde gösterim devresinin oluşturulması

DEVRENİN OLUŞTURULMASI
Tasarım ve simülasyon aşaması bittikten sonra devrenin oluşturulması için ilk olarak sanal ortamdaki devrenin devre şeması oluşturulmaya çalışılmıştır.

Devre Şeması
Öncelikle oluşturulan similasyonlardan baskı devrenin çizilmesi gerçekleştirilmiştir. Ares ve Ultiboard programları ile similasyonlardan ancak çift katmanlı baskı devre şemaları elde edilmiştir. Fakat bu uygulamalarda devrenin sağlıklı çalışması zor ve riskli olduğu için PCB Express programı yardımıyla baskı devre çizimi elle , tek katman üzerine altmış beş atlama kullanılarak baştan çizilmiştir.

4 Bitlik Çarpma tasarım ve simulasyonu

4 bitlik çarpıcı  yazısının devamıdır....

TASARIM ve SİMÜLASYON
Similasyon aşamasında değişik programlar kullanılmıştır. Bunların en önemlileri MultiSim, Proteus, DipTrace ‘ dir. Değişik programların kullanımı sayesinde programlar arasında kıyaslama yapmak ve hangi programın gerçek hayata daha yakın işlemler gerçekleştirdiğini görmek mümkün olmuştur. Similasyon kısmı da iki bölümden oluşmaktadır. İlk olarak , projenin asıl amacı olan iki tane 4 bitlik sayının çarpımını gerçekleştiren devre oluşturulmuştur.

Fourier Serilerinde Ak katsayılarını bulma, Matlab kodları ve resimli anlatım.

Ak katsayılarını bulma yöntemini word de yaptım ancak buraya aktarırken sorun oluyor, resim olarak ekledim, resimin üzerine tılkayarak fourrier serilerinde Ak katsayıları bulma yöntemini inceleyebilirsiniz.
Soru: x(t)=1+sin⁡〖(w_0 t)+2 cos⁡(w_0 t)+cos⁡(2w_0 t+π/4) 〗 sinyalinin fourier serisi katsayılarını bulun.

Butterworth Filtre Tasarımı , RLC Filtre Simülasyonu

Tüm frekans aralıklarında düzgün ve belirli kesim frekanslarından  bir azalış , Butterworth filtrelerinin frekansını tanımlar. Bant geçirende 1 değerinde ideal ve bant durduranda 0’da ideal vardır.Yarı güç frekans veya 3dB aşağı frekans, belirtilmiş kesim frekanslarına karşılık gelir .

Butterworth filtrelerinin avantajı, düzgün olarak azalan frekansıdır. Daha yüksek dereceden Butterworth filtreleri , ideal bant geçiren filtreye oldukça yaklaşır.

Filtre Transfer Fonksiyonunun Hesaplanması:

FPGA ile Yüz Tanıma

Yüz tanıma sistemleri güvenlik için çok önemli hale gelmiştir. Birçok güvenlik sistemlerinde kullanılmaktadır, Türkiyede mobese buna en güzel örnek. Bununla birlikte facebook benzeri sosyal ağlarda yüz tanımlama sistemleri kullanarak eşleştirme yapmaya başlamıştır. Yani gittikçe önemi artan bir sistem olmuuştur.

bununla alakalı birkaç dosya buldum, araştırmak isteyenler için güzel kaynak.

4 Bitlik İki Adet Sayının Çarpımı ve 7 Segment Display’de Gösterilmesi

Devre iki parçadan oluşmaktadır. Birinci parçada; çarpım işlemi gerçekleştirilecek, ikinci parçada ise çarpım işleminin sonucu 7 Segment Display’de görüntülenecektir.


DEVREDE KULLANILAN ELEKTRONİK MALZEMELER
Çarpım Devresi İçin;
8 Adet Switch,
4 Adet DM74LS08 Quad 2-Input AND Gates,
3 Adet HD74LS83A 4-Bit Binary Full Adders,
7 Segment Display Devresi İçin;
1 Adet PIC16F877-20/P,
1 Adet 10 kΩ Direnç,
21 Adet 270 Ω Direnç,
3 Adet 7 Segment Display,
1 Adet 20 MHz Crystal,
2 Adet 10nF Kapasitör.

Fpga ile Ft2232

Ben  FTDI FT2232 çip için SVF çalar uygulaması yayınladım. Ayrıca firmware güncellemek için örnek bir uygulama. (SVF oyuncu kodunu kullanan)

Altera yazılımda  SVF kodu oluşturacak olursanız yazılımlarını güncellemeleri gerekir.
Yazılımı sadece Xilinx ISE ile oluşturulan SVF çıkışı ile sınanmıştır .


'Firmware' uygulaması için bir Delphi derleyici olmak zorunda, 'bu programlar' firmware içerir.SVF oyuncu uygulamanın kendisi bir SVF dosya (sizin firmware olabilir upload) veya kullanılabilir el SVF komutları olarak kullanılabilir.

Burada yazılım bulabilirsiniz:

http://www.majority.nl/projects_miscellaneous.htm

doğrudan bağlantı olarak:

http://www.majority.nl/files/svfplayerv100.zip

Cizreli Ebu'l-iz El-Cezeri

El-Cezeri, çağımızdan 800 yıl önce, ülkemizin nadide topraklarında üstün zekası ile elektrik enerjisini kullanmadan sadece su ve mekanik parçalarla çalışan makineler ve su robotları tasarlamış ve robot biliminin babalarından olduğunu söyleyebiliriz. Bilgilerini günlük hayata geçirmiş olağanüstü bir bilimadamıdır.


Yıllar önce çizdiği robot figürleri, çalışmasının bir kısmı olan kitabının bilgisayarda okunabilir halini veren bir site yapılmış, herkese tavsiye edilir. http://www.ebuliz.com/

Kuş Çarpması Engelleme


Overview of the Required Work
Ø  Kuşların duyabileceği ses frekans aralıklarının araştırılması,
Ø  Yaşanan kuş çarpması vakalarının incelenmesi,
Ø  Havaalanı ve uçak sistemlerinin incelenmesi, bu konularda uzmanlardan görüş alınması.
Ø  Ultrasonik ses üretimini sağlayacak transducer’lerin incelenmesi.

Plans for Performing General Development Activities
Sistemimizin çalışma mantığı havaalanlarına ve uçaklara yerleştirdiğimiz ultrasonik transducer’lara dayanmaktadır. Bu transducer’lar insan kulağının iştme sınırının üzerindeki 20kHz ve üzerindeki seslerin yayımlanması ve algılanmasında kullanılmaktadır. Üreteceğimiz ultrasonik transducer yayımlayıcı çalışan türdendir. Transducer’ın yayınladığı sesler kuşları uzaklaştırmaktadır.
Havaalanlarına kuracağımız sabit transducer’lar elektrik enerjisinin yanı sıra güneş enerjisiyle de çalışabilecektir..

Plans for Performing Detailed Development Activities
Transducer’a kare yada sinüsoidal biçimde akım uygulandığında plakalar eğilip bükülür ve oluşan ses havada yayılır. Kuşların duyma frekans aralığı 100 ila 29.000Hz arasındadır. Sistemimiz 20kHz - 29kHz arasındaki frekansta ses yaydığı için, kuşlar bu sesten rahatsız olup alandan uzaklaşmaktadır.
Kurulacak sistem, güvenliği ön planda tutan havacılık sektöründe uygulanacağı için waterfall model yönetimiyle üretilecektir. Waterfall model, gereksinim, tasarım, uygulama, doğrulama, devamlılık üzerine kuruludur.

Kuş Çarpması


Kuş çarpması hava araçları ile kuşların havada çarpışması olayıdır. Uçuş güvenliğini etkileyen önemli olaylardan biridir. Büyük maddi hasar ve bazı durumlarda can kayıplarına yol açmaktadır.
Birçok kuş çarpması özellikle hava araçlarının kalkış ya da inişleri esnasında oluşmaktadır. Fakat yerden 7.000 ila 10.000 metre yüksekliklerde de gerçekleşmiş kuş çarpması olayları rapor edilmiştir. İlk bakışta ender rastlanabilecek bir olay gibi görülen bu kuş çarpması olayı 2009 yılında yayınlanmış verilere göre 1990 yılından beri 98.000 kuş çarpması vakası 2.000 hava alanı tarafından bildirilmiştir. Yalnız bu rapor edilmiş olan sayının uzmanlar tarafından mevcut olayların %80’i olduğu düşünülüyor.

 Kuş çarpması hakkında bazı yanılgılar var:

Etiketler

3G 7-segment 7805 7812 Amplifier Analiz Analog iletişim Arduino AVR Axiom Aristos baskı devre Bellek Beslemeli Kenetleyici Biased Limiters Bird Strike Biyomedikal blog butterworth CCD dedektörler Cep Telefonu CMOS Common Base Amplifier Çarpma DAC0800 DC Motor Decoder Dedektör deney deney timer Devre Diode Clampers Diode Limiters Direnç Diyot Diyot kenetleyici devreler Diyot Limiter DO-178B Doğrudan Sıfırlamalı Doğrultucular Dolaylı Sıfırlamalı Döngüsel Sayıcılar Düzlem-Panel Dedektörler Elektrik Elektronik Projeler Entegre Devreler Fiber Optik filtreler flipflop Flora foruier serileri Fototransistör fourier dönüşümü FPGA Frekans Counter Function Generato gereksinim analizi Görüntü görünür ışığa dönüştürme GP810 GPS Grid Güç Ölçümleri Half-wave Rectifiers indüktör infrared fotodiyot JOHNSON SAYICISI kalite Kalite Standartları kapasitör karanlık algılayıcı Kaymalı Yazmaç Kenetleme Devreleri Kenetleyiciler Kırpıcılar Kolimasyon Laser Darbelerinin Algılanması Laser Darbelerinin Oluşumu Laser Diyod ldr led lineer sistem analizi lm324 LM358 lm555 timer lm741 MATLAB matlab çizim matlab kodları Maximite Mikrodenetleyiciler Mirocontroller MSP430 Mühendis Staj Mühendislik OP-AMP Optik Film Optik-Fiber Zayıflama Ölçümleri opto-coupler osilatör Osiloskop Paralel – Seri Dönüşüm paralel devreler PIC PIC16F877 PIC16F877A PIC16F886 PIC32MX Plaka Okuma PLC Proje pwm Radiology Radyasyon Radyoaktivite Radyografi Radyoloji Rectifiers Register RFID RL devreleri RL FİLTRELERİ RLC Filtre Robot Robotics röntgen Röntgen Cihazları sayıcılar Sayısal Dedektör Sayısal iletişim Selenyum Dedektör sensor network sensör seri devreler seven-segment sıcak ayna sistem mühendisliği soğuk ayna Solid State Staj svf Swot Analizi Tam Dalga Doğrultucu temel AC devre temel DC devre termistör Test Tez transistor Transistör Bacaklarının Testi transistör yükseltgeç ULN2803 Ultrason Video Kodlama volt Wireless X-ışını Yarım Dalga Doğrultucuları yazmaçlar Yüz tanıma